Muhafazakâr modernlik

Muhafazakâr modernlik dediğimiz olay AK Parti’nin kendisini muhafazakâr demokrat olarak tanımlamasıyla doğrudan ilgili olmaktan öteye bir şeydir. Bu durum, toplumsal gelişme aşamaları içinde AK Parti’nin siyaset...

Muhafazakâr modernlik dediğimiz olay AK Parti’nin kendisini muhafazakâr demokrat olarak tanımlamasıyla doğrudan ilgili olmaktan öteye bir şeydir. Bu durum, toplumsal gelişme aşamaları içinde AK Parti’nin siyaset sürecinde durduğu yer, temsil ettiği gelenekle ilgilidir.

Batılılaşma hareketleri başarısız olup, topluma karşı bir siyaset alanı olarak devleti tahkim ederek onun üzerinde bir zümre tarafından tahakküm kurulmasına fırsat verince, demokrasiye doğru atılan ilk adımla birlikte muhafazakâr modernlik süreci başlamıştır. 
Batılılaşma politikalarının devlet zırhına bürünüp baskı altına aldığı toplumun kendi kültürünü ve kimliğini korumaya yönelik muhafazakâr tavrı, demokratikleşme sürecinde yenilik yaratarak kapalı/baskıcı siyasal yapıyı dönüştürecek politikaları harekete geçirdiği gibi, toplumun geleneksel farklılıklarını başta ekonomi olmak üzere her kurumsal yapıda yeniden farklılaştırarak üretmesine imkân sağlamıştır.

Demokrasi ve muhafazakârlar

Demokrat Parti ve Adalet Partisi bu sürecin ilk taşıyıcıları konumundadır fakat bunu bir siyaset haline getirme arzusu ancak Özal’ın siyaset sahnesinde yer almasıyla söz konusu olacaktır. Eski yapının güçlü kurumsal ilişkilerinin direncinin kırılarak, muhafazakâr modernliğin güçlü bir dalga halinde yükselmesi için 2000’li yıllara kadar beklemek gerekecektir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar