Modern muhafazakârlığın siyaseti

Modern muhafazakârlık Türk toplumsal tarihinde ciddi ağırlığı olan bir harekettir. Oysa Türkiye’de modernleşme deyince akla ilk gelenler arasında muhafazakârlar yer almaz. Bunun sebebi, düşünce...

Modern muhafazakârlık Türk toplumsal tarihinde ciddi ağırlığı olan bir harekettir. Oysa Türkiye’de modernleşme deyince akla ilk gelenler arasında muhafazakârlar yer almaz. Bunun sebebi, düşünce dünyamızın batıdan transfer edilen kavramların, iki farklı sosyolojiyi yok sayarak benimsemesi, eleştirel ve analitik olarak değerlendirememesidir. “Kavramlar her zaman tartışmalı olmayabilir, fakat o kavramları üreten olayların hangi toplumsal yapılardan transfer edildiğini dikkate almadan bir araç olarak kullanmak ciddi sorunlara yol açmaktadır.”

Modernleşme bizim toplumumuzda, daha çok yerli olanların tasfiye edilmesi olarak anlaşılmıştır ve bu kanaat yerleşik hale gelmiştir. Bunun nedeni modernleşmeci oldukları iddiasıyla ortaya çıkanların sahip olduğu ideolojiyle ilgilidir. Türkiye’de hala batılılaşma ve modernleşme kavramları arasındaki derin fark görülememektedir çünkü resmi ideoloji zaten bu özdeşlik üzerine kuruludur. Durum böyle olunca da devletin ideolojik mekanizmalarının ürettiği bakış/kavrayış biçiminin bunu aşması ciddi bir entelektüel çabayı gerekli kılmaktadır.

Muhafazakârlık neye dayanıyor?

Bu mesele İmparatorluk bünyesinde şekillenmiş bir konudur. Türkiye’de siyasal gelişmelerin akışında Batılılaşma ideolojisini savunan gruplar devlet içinde Sultan’a karşı iktidar mücadelesini veren sivil bürokratlar ve askerlerdir. İlginçtir; Sultanlar Batılaşma taraftarı olan bürokratlardan daha fazla modernlik yanlısıdırlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 414 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar