Meclis etkisizleştiriliyor mu?

Anayasa değişikliği sürecindeki tartışmaları ortaya koyan önermeler kısaca şöyle özetlenebilir: 1-Cumhuriyet elden gitmektedir, rejim değiştirilmektedir. 2-Meclis etkisiz hale getirilmektedir çünkü iktidar...

Anayasa değişikliği sürecindeki tartışmaları ortaya koyan önermeler kısaca şöyle özetlenebilir: 1-Cumhuriyet elden gitmektedir, rejim değiştirilmektedir. 2-Meclis etkisiz hale getirilmektedir çünkü iktidar halktan alınıp saraya verilmektedir. 3-Parlamenter sistemdeki güçler ayrılığı ortadan kaldırılmaktadır, bütün iktidar tek elde toplanmaktadır. 4- Yönetimde keyfilik dönemi başlamaktadır, çünkü Başkan istediği konuda kararname çıkaracak ve bunları kendisi uygulayacaktır. 5- Yeni sistemde devlet başkanı hiç kimseye hesap vermeyecektir, çünkü bütün kurumları kendisi veya kendisine bağlı kimseler yönetecektir.

Ulaştıkları sonuç açıktır: Başkanlık veya cumhurbaşkanlığı sistemine geçmek yanlıştır çünkü parlamenter sistem, bütün bu iddialarının aksini kapsamaktadır ve daha iyidir.

İktidarın yapısı değişiyor

Bu yazıda her bir önermeyi teker teker ele alıp onun nasıl geçersiz olduğunu ortaya koymadan önce, bu yapıyı savunan anlayışı/zihniyeti yani Türkiye’deki ‘tarihsel iktidar bloku’ diye ifade ettiğim bir zümreler düzenini, bir ideolojiyi, militarizmin kurumsal düzenlemelerini ve mevzuatını savunan, tutucu ve saldırgan bu söylemin dayanaklarını göstermeye çalışacağım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar