Lozan kardeşliği!

Türkiye’nin Suriye’de oyunu bozan müdahaleyi yapması, PYD/DAEŞ formülü üzerinden kuşatma girişimini etkisiz hale getirince, buna Musul etrafında cevap verilme arayışına girişildi ki Başika meselesini bunun bir...

Türkiye’nin Suriye’de oyunu bozan müdahaleyi yapması, PYD/DAEŞ formülü üzerinden kuşatma girişimini etkisiz hale getirince, buna Musul etrafında cevap verilme arayışına girişildi ki Başika meselesini bunun bir parçası olarak görmek gerekir.

Batı sistemi yüz yıl sonra Ortadoğu haritasını yeniden çizmeye kararlı olduğunu ortaya koymakla kalmayıp, Türkiye’yi bu yeni sürecin sadece dışında bırakmak istemiyor aynı zamanda onun haritasına da müdahale etmek üzere hareket ettiğini neredeyse yüzüne karşı beyan edecek tavırlar sergilemekten kaçınmayacağını gösteriyor! Bunu nereden, sistemin hangi davranışından çıkarıyoruz? Yoksa ‘Batı düşmanlığı’ yapmak için olmayan şeylerden bahsedip, stratejik müttefiklerimize, yüz yıllık Lozan kardeşliğine gölge mi düşürüyoruz?

Yeni harita çizmek

Önce Suriye meselesinin nasıl bugüne evrildiğini hatırlamak gerekir. Suriye’de sivil muhalefet ortaya çıktığında Türkiye’nin tavrının meselenin barış içinde diyalog yoluyla yani sivil hakların hiç olmazsa bir kısmının rejim tarafından bazı reformlar yapılarak karşılanması yönünde olduğu henüz unutulmamış olmalıdır. Nitekim henüz silahların patlamadığı sivil insanların bazı temel insan haklarını talep ettiği bu süreçte, Türkiye’nin BAAS rejiminden talep edilen bazı hakların tedricen verilmesi hususunda nasıl gayret gösterdiği, yönetimi ikna için mekik dokuduğu hatırlanacaktır. Daha sonra BAAS rejiminin bu sivil insanlara karşı şiddet uygulayarak, katliam yapmaya başlaması üzerine muhalif unsurların da askeri örgütlenmeye yöneltildiği bilinen bir şeydir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar