Kürtler nasıl kurtulur?

Önce kimden kurtulacaklar onu sormak gerekmez mi? 21.yüzyılın başında etnik kimlik odaklı bir terör yapılanmasının, ‘her etnik topluluğa bir devlet’ gibi ırkçı bir anlayışla ortaya...

Önce kimden kurtulacaklar onu sormak gerekmez mi? 21.yüzyılın başında etnik kimlik odaklı bir terör yapılanmasının, ‘her etnik topluluğa bir devlet’ gibi ırkçı bir anlayışla ortaya çıkıp, bir bölgede yaşayan örgütsüz halk üzerinde onların etnik kimliklerine referans vererek, baskı kurup ‘sizi ben temsil ediyorum, çünkü kimsenin temsil etmesine izin vermiyorum, benim baskıma zulmüme tabi olun’ demesi ne anlama gelir? 

Bu bölgede yaşayan insanların, herhangi bir siyasi ideolojiye, politik tutuma ilgi duymalarına örgütlenmelerine izin vermeyen, böyle bir eğilim içine girenleri ölümle cezalandıran, çoluk çocuk demeden, birlikte imha eden bu anlayış, daha işin başında ‘kapalı bir toplum modeli kurma hayali içindeki totaliter bir ideolojinin’ nasıl insanlık düşmanı bir hal aldığını göstermeye yetmez mi? 

Sorunun aslı nedir? 

Türkiye’nin doğu coğrafyasının geri kalmışlığının, toplumsal formasyon olarak modern öncesi yapılar içinde bulunmasının iki önemli sebebinden biri imparatorluk dönemine uzanmaktadır. Bu aynı zamanda Osmanlı ekonomisinin en önemli dinamiklerinden biri olan ticaret sektörünün çökmesiyle ve bütün üretim sistemine olumsuz yansıyacak olan dünya ticaret yollarının imparatorluğu dışlayacak bir yönde değişmesiyle ilgilidir. 
“Böylece, şehirler bu içine kapanma döneminde bütün canlılıklarını kaybetmiş, çevreden gelen tarım öncesi toplumsal ilişkilerin etki alanına girmişlerdir. O ünlü Bağdat, Musul, Halep, Diyarbakır çarşıları, onları besleyen geleneksel şehirli üretim düzenleri, esnaf-tüccar örgütlenmeleri gerilerken, şehirler kabileler, aşiretler tarafında kuşatılmış, bir süre sonra onların belirlediği bir hayat tarzı yükselmiştir.” 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar