Küresel çıkmazlar

Terörün mahiyetini kavramadan bir siyaset önerilemeyeceğini gösteren en önemli örnek muhalefet adına konuşanların tutumudur. Hala bayağı bir polemik edasıyla iktidarı suçlamak, laf sokuşturmaya...

Terörün mahiyetini kavramadan bir siyaset önerilemeyeceğini gösteren en önemli örnek muhalefet adına konuşanların tutumudur. Hala bayağı bir polemik edasıyla iktidarı suçlamak, laf sokuşturmaya çalışmak milletimize karşı yapılan bu saldırıyı, işlenen cinayetleri buna vesile olarak göstermek ahlaki bir tavır değildir. 

Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu saldırılar, sadece bir terör örgütünün işlediği cinayetlerden ibaret değildir. Bu saldırıların arkasındaki ‘planlayıcı güç merkezleri’ yüz yıl sonra bu coğrafyayı yeniden şekillendirmek için hareket eden, zaman zaman birbirleriyle rekabet eden, çatışan unsurlardan oluşmaktadır. Terör örgütünün rolü, Türkiye’yi bu yeniden şekillenme sürecinde etkisiz kılmak hatta saf dışı bırakarak edilgen bir konuma sokmaktır. 
“İran, ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra ortaya çıkan kaostan en çok beslenen ülkedir ve işgal sonrası dönemde Irak coğrafyasını hâkimiyet alanı haline getiren bir stratejiyi uygulamaktadır. Bu strateji, Irak’ın tamamını, Suriye’yi Arap coğrafyasındaki diğer Şii bölgeleri esas alan ve buradan genişleyerek Yemen’e kadar uzanan bir ‘hâkimiyet sahası’ peşindedir.” 

Türkiye’nin gücü 

Tarihsel olarak bu topraklarda, İran’ın geçmişte de farklı bağlamlarda ulaşmak isteği bu emellere set çeken bir ülke olarak Türkiye, hâlâ bu stratejinin önündeki en büyük engel olarak görülmektedir. Türkiye engelinin aşılması için, Suriye-PKK-İran ekseninde zaafa uğratılması hatta bütünüyle tarihsel misyonunu kaybetmesi, etkisiz bir konuma mahkûm edilmesi istenmektedir. 
Türkiye’nin gücü, birincisi, ülkemizin emperyal tecrübesi; ikincisi, bütün bu coğrafyada modern ekonomik ilişkilerle dünya ekonomisine entegre olacak dinamizmi; üçüncüsü ise, bölgenin yegâne demokrasi tecrübesine sahip ülkesi olması gibi vasıflardan gelmektedir. Bu durum, ülkeyi İran gibi kapalı bir rejimin, terörden başka bir yöntemi olmayan karanlık yapıların saldırılarına karşı uzun vadede dayanıklı kılan özeliklerdir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 407 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 210 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 101 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar