Hangi Avrupa?

Türkiye’nin girmek istediği Avrupa Ekonomik Topluluğu, daha sonra Avrupa Topluluğu adını alan yapı bugün Avrupa Birliği olan kuruluşun başından itibaren aynı çizgide aynı hedeflerde ilerlediğini söylemeye...

Türkiye’nin girmek istediği Avrupa Ekonomik Topluluğu, daha sonra Avrupa Topluluğu adını alan yapı bugün Avrupa Birliği olan kuruluşun başından itibaren aynı çizgide aynı hedeflerde ilerlediğini söylemeye gerek yoktur fakat bugünkü Avrupa Türkiye’nin katılmak istediği Avrupa mıdır?

Son yirmi yılda dünya sisteminde yaşanan değişmenin hızlandığını, Batı hâkimiyetindeki sistem düşerken doğunun yükseliş sürecine girdiğini sık sık yazıyorum ama burada üzerinde durmak istediğim husus biraz daha farklıdır. “Batı sistemi içinde Avrupa’nın daha hızlı düşüşe geçtiğini göreli olarak çöküşün burada daha hızlandığını dolayısıyla dün üye olmak istenilen yer ile bugünkü AB’nin aynı konumda olmadığını görmek gerekir. Bugünkü Türkiye’de aynı konumda olmadığını ise ayrıca ele almak gerekir.”

Avrupa’nın orta yeri

Avrupa’nın yaşadığı krizlerden, özellikle son büyük ekonomik krizden sonra toparlanmakta güçlük çekmesinin ekonominin ötesinde daha derin sebepleri olduğu fark edilemeyince meselenin esası gözden kaçırılmış olmaktadır. Oysa Batı sisteminin yaşadığı düşüşün arkasında ekonominin ötesindeki sebepler daha belirleyicidir. Ekonomilerdeki sorunların kaynağında da Batı’nın toplumsal, siyasal, kültürel hegemonyasının kırılması, daha doğru bir ifadeyle hegemonik üstünlüğü kaybetmesi bulunmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar