Bir ihtimal daha yok

Bir darbe ihtimalinin ortadan kalktığının üzerinde dururken özellikle de iç şartlara bakarak bunun açıkça görülebileceğini düşünüyorum. Birinci şartın toplumsal yapı ve...

Bir darbe ihtimalinin ortadan kalktığının üzerinde dururken özellikle de iç şartlara bakarak bunun açıkça görülebileceğini düşünüyorum. Birinci şartın toplumsal yapı ve süreçlerle ilgili olduğunu açıkladım. Yaşanan toplumsal değişim süreçleri bunların oluşturduğu dalgaların ortaya çıkardığı yeni kurumlar ve aktörler bütünüyle sivilleşme yönünde bir dönüşüm yarattığı için artık kapalı bir toplum projesini gerçekleştirme arzusu taşıyan faşizan cemaatlerin, toplulukların bu konuda hiçbir şansı kalmamıştır. İster bürokratik olsun isterse askeri; darbelerin önünü kesen asıl dinamizmi üreten kaynak yeni toplumsal durumla ilgilidir.

Bu yeni yapının ürettiği/dayandığı kurumsal mekanizmalardan birinin ekonominin yaşadığı üretim teknolojisindeki değişim ve sınıfsal karakterinde meydana gelen, yeni orta sınıfları kapsayacak genişleme olduğunu belirtmek gerekir.

Öncesi ve sonrası

Burada üzerinde esas durmak istediğim husus; 15 Temmuz darbesinin sonrasında ortaya çıkan toplumsal ve siyasi tablonun meydana getirdiği yeni tavırdır. “15 Temmuz darbesinin başarısızlığını hazırlayan toplumsal şartlar ve onun üzerinde siyaset yapan kadrolar birlikte düşünüldüğünde tamamen yeni bir siyasi durumla (bilinç ve tavırla) karşı karşıya olduğumuzu görmek zorundayız. Darbeyi mağlup eden bu toplumsal süreçler ve siyaset yapan kadrolar ayakta ise artık darbe yapmaya kalkmanın maliyetinin ne olduğunu hesap etmesi gerekenler bunu dikkate alacaklardır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 405 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 210 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 101 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar