Aylardan ağustos...

Şiirimizde destan geleneğini yaşatan büyük şairlerimizden Rahmetli Niyazi Yıldırımın ‘Aylardan ağustos, günlerden cuma’ diye başlayan fetih destanı, bize bu toprakların bin yıllık hikâyesindeki...

Şiirimizde destan geleneğini yaşatan büyük şairlerimizden Rahmetli Niyazi Yıldırımın ‘Aylardan ağustos, günlerden cuma’ diye başlayan fetih destanı, bize bu toprakların bin yıllık hikâyesindeki ruhu, bütün heyecanıyla anlatır. İlginçtir 1071'in 26 Ağustosunda başlayan, Türklerin Anadolu'daki siyasi hâkimiyeti, Milli Mücadelenin nihayetinde 30 Ağustosta zaferle sonuçlanmıştır. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği 30 Ağustos Resepsiyonu, gazetecilerin politik gündeme dair sorularının gölgesinde bırakılmak istense de,  törenin her aşaması zafer ruhunu anlatan mesajlarla doluydu; hem Cumhurbaşkanının konuşması hem de zengin görsel anlatılar, okunan Kelam-ı Kadim bu toprakların bin yıllık destanının manasını tam anlamıyla yansıtmaktaydı. Resepsiyonun gerçekleştiği büyük alanda yıldızların kaybolduğu serin bir Ankara gecesinde bir araya gelen bini aşkın konuk, bu heyecanı, bu görkemli atmosferi paylaşma fırsatı buldu. 

Bin yıllık yol 

Peki, bu bin yıllık yolu yürüyenler bu topraklarda neler yaptılar ve sonunda bağımsızlık mücadelesi vererek,  'İstiklal Harbimizi' yaparak hala bu topraklarda başı dik yaşayan bir millet oldular. 
Öncelikle oryantalistlerin biz Türklere dair ileri sürdükleri şu ön yargılardan kurtulmak gerekir. Bilindiği gibi anlatıla anlatıla ezberlenmiş bir yalanı gerçek olarak gören, maalesef Türkiye'nin batılılaşma ideolojisini üreten eğitim sistemi tarafından çoğaltılan bu anlayış, Türklerin Anadolu'ya girişini, burada kalıcı oluşunu 'kılıç hakkıyla' veya ‘savaşçı kimlikleriyle’ açıklama gayretindedirler. Buradan varılmak istenen yerin Türklerin medeniyet öncesi toplumsal özelliklere sahip bir halk olduğu ve bunun da ‘barbarlık’ iddiasına dayanak yapıldığı biliniyor. 
İşin ilginç tarafı, bu tür ezberlenmiş yalanların, batıcı eğitim sistemi tarafından sistematik olarak işlenerek, zaten batılılaşma ideolojisi tarafından zihinsel dünyası parçalanmış, kimlik krizi içinde yaşayan aydınları etkilemesi ve yeniden üretmesidir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 405 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 210 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 101 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar