Atatürk'ten intikam almaya kalkanlar!

Batı emperyalizminin, Gazi Paşa karşısında kaybettiği savaşın intikamını, yaklaşık yüz yıl sonra onun adını kullanan, onun siyasi mirası etrafında toplananlar üzerinden almaya kalkmaları ilginç bir durumdur.

Benzerlerine başka yerlerde rastlansa da, kurumsal olarak Türkler tarafından geliştirilen etkin ve özgün formda kullanılmış bir yapı olarak ‘devşirme’ müessesesinin, çok önemli olduğu zaman Osmanlı çağlarıdır. Bu dönemde devşirme yapısı devletin ‘merkez kaç unsurlara’ karşı birliğini sağlayan, merkezi gücünün oluşumuna katkı yapan bir kurumdur.

Şimdi durum tersine işlemektedir; devşirme müessesesi Türklere karşı adeta gizli bir servis gibi kullanılmaktadır. NATO bünyesinde yer alan çeşitli militer unsurların devşirilip Pentagon çıkarlarına uygun çalışmalar yapması, Türkiye’nin demokratikleşmesine karşı darbe girişimlerini örgütlemesi, cuntalar oluşturması, darbe yaptıktan sonra Pentagon taleplerini gerçekleştirmeyi ‘birinci vazifeleri’ sayarak, mesela U-2 casus uçaklarının Rusya üzerinde uçarak Türkiye’nin Sovyetler’le karşı karşıya getirilmesi ya da Yunanistan’ın NATO’nun askeri kanadına girmesini sağlamasında hep bu devşirmeler rol almıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 407 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 210 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 101 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar