Asırlık uyanış

Emperyalizm karşısında bağımsızlık geleneğini daha ileriye taşımak, yani güçlü kalkınmış bir Türkiye yaratmakla kalmayıp, yeni bir uygarlığın ruhunu ayağa kaldırma iradesi tarihi bir olaydır.

Geçtiğimiz günlerde çok konuşulan ‘İmparatorlukların geri dönüşü’ meselesinin, batı için endişe kaynağı olarak görüldüğü açıktır; burada geriye dönenin ‘imparatorluklar’ olmadığı fakat onların miraslarından yükselen yeni küresel aktörler olduğunu söylemek gerekir. Neden mi? İmparatorluklar tarihsel olarak hem siyasi hem toplumsal yapıları farklı örgütlenmelerdir ve milli/ulus devletler çağıyla birlikte zamanlarını doldurmuş olmaları hiç tesadüf değildir çünkü imparatorlukların dayandıkları, üzerine kuruldukları sosyal formasyonlar değişmiştir.

Gerçekten de, meseleye politik aktüel tartışmalardan biraz uzaklaşarak bakıldığında, olayın mahiyetinin daha iyi anlaşılması kolaylaşacaktır. Bunun, yani değişimin dünyanın batısından da doğusundan da görülmesi zor değildir ki görenlerin sayısı az olmadığı gibi olay yeni de değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 405 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 210 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 101 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar