Anti-siyaset

Siyaset nedir, siyaset yapmanın sorumluluğunun anlamı nedir? Siyaset yapmayı siyasi faaliyette bulunmayı, toplumsal kurumlarla, toplumsal aktörlerle, toplumsal örgütlerle, toplumsal taleplerle en geniş anlamda siyaset kurumu arasında ilişki...

Siyaset nedir, siyaset yapmanın sorumluluğunun anlamı nedir? Siyaset yapmayı siyasi faaliyette bulunmayı, toplumsal kurumlarla, toplumsal aktörlerle, toplumsal örgütlerle, toplumsal taleplerle en geniş anlamda siyaset kurumu arasında ilişki kurmak, onları devlete taşımak, devletin fonksiyonlarını, işleyiş biçimini, bunlara göre düzenlemek diye tanımlarsak, anti-siyaseti bütün bu alanlarda etkisiz hale gelmek diye ifade etmek mümkündür. 
Kadim siyaset teorisyenlerine göre siyaset neredeyse devlet kavramıyla özdeş sayılmıştır. Siyaset düşüncesinde başlangıcı Platon’dan, Aristoteles’e uzanan bu geleneğin içinde toplum devletin içinde kaybolmuş gibidir. İbn-İ Haldun’u bütün zamanların en büyük düşünürlerinden biri yapan hususlardan biri de onun toplumsal olanı devletten ayıran analizidir. 

Siyaseti reddetmek 

Bizim geleneğimizde, devlet kavramının apayrı yeri olduğu bilinir. Bu Türklerin en eski uygarlık kurucusu bir halk olmalarıyla ilgili olduğu kadar, sürekli hareket etmiş toplumsal tarihlerindeki  medeni-göçer diyalektiğinin yarattığı çelişkileri hareketlilik dinamiğiyle çözüme kavuşturan bir toplumsal özelliğe sahip olmasıyla da ilgili olsa gerektir. Bu akışkanlık aynı zamanda devlet kurucusu bir kimlik sahibi olmayı da mümkün kılmıştır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 410 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar