AK Parti kimlerin oyunu alıyor, kimlerin alamıyor?

Kitle partileri sadece bir grubun, bir ideolojinin, bir sınıfın veya bir zümrenin oy verdiği partiler değildirler. Onlar, bu tür tanımlanmış alanlara sığmadıkları için, daha doğrusu bu alanların her birinde...

Kitle partileri sadece bir grubun, bir ideolojinin, bir sınıfın veya bir zümrenin oy verdiği partiler değildirler. Onlar, bu tür tanımlanmış alanlara sığmadıkları için, daha doğrusu bu alanların her birinde geçişkenlik sağlayarak, farklı olanların siyasal eğilimlerini bünyelerinde bütünleştirdikleri için kitle partisi olmuşlardır.

Bu yönüyle bakıldığında AK Parti toplumun bütün kesimlerinden, bütün eğilimlerinden sınıf, inanç, etnik kimlik, vb. farkı gözetmeksizin, çeşitli düşüncelere sahip kimselerden oy alabilen bir parti hüviyetiyle, bir kitle partisidir. Bunu söylerken bu partinin muhafazakâr kesimleri, demokrat eğilimleri içinde topladığını görmezden geldiğimiz düşünülmemelidir; tam tersine muhafazakârlık da oldukça farklı renkleri olan bir kavramdır. 
Her siyasi partinin dayandığı çekirdek bir grup vardır. Güçlü ideolojik partilerin dayandığı bu grupla aldığı oy arasındaki mesafe daha dardır; bir başka ifadeyle ideolojik partiler, kadro partileri kendi taraftarlarını daha iyi mobilize ettikleri için aldıkları oyla, dayandıkları çekirdek sayısal olarak birbirine oldukça yakındır.

Farklılıktan bütüne

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 411 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 128 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar