Ajan okulları

Türkiye yıllardır bir meseleyi konuşmaktan, açık açık ortaya koymaktan kaçındı. Hatırlayın yıllar boyunca ‘Türk Okulları’ bir efsane haline getirilmeye çalışıldı....

Türkiye yıllardır bir meseleyi konuşmaktan, açık açık ortaya koymaktan kaçındı. Hatırlayın yıllar boyunca ‘Türk Okulları’ bir efsane haline getirilmeye çalışıldı. Söylenen neydi? ‘Cemaat, yurt dışında Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde Türk Okulları açarak buralarda Türk kültürünü yaymaya çalışmaktadır.’ İlk bakışta duyan herkesi etkileyen, heyecanlandıran başka ülkelerde Türk kültürünü yaymak gibi etkileyici bir proje olarak görülmekteydi.

Devletin en üst düzeyinden Başbakanlar, bakanlar, üst düzey devlet adamları her gittikleri ülkede bu okulları ziyaret ederek o ülke yöneticilerine adeta biz bunların yanındayız mesajı vermiş oluyorlar, o ülkelerin yönetimleri de bu okullara çeşitli ayrıcalıklar tanıyor, öyle ki neredeyse bu okullar dışarıda Türkiye’nin resmi temsilcilerinin önüne geçmek için muhtelif fırsatlar kollayarak, FETÖ yapılanmasına dışarıda geniş bir ağ üzerinden örgütleme imkânı elde etme fırsatı sunuyordu.

Kimin okulları?

Bu okullar ne yapıyordu? Gerçekten Türk kültürünü yaydıkları doğru mudur? Bu örgütün kendisinin Türk kültürüne ne kadar yakın durduğu tartışmalıdır. Bu örgüt yapısı içinde yer alanların meslekleri ne olursa olsun, kültürel bakımdan yani tarih, edebiyat, güzel sanatlar, geleneksel sanatlar hatta dini kültür alanına yakınlıkları dahi oldukça tartışmalıdır.

Örgüt yapısı içinde yer alanların entelektüel duyarlılıktan uzak oldukları meselesini bu örgütlenme modelinin işleyiş biçimine bağladığımın altını çizmek isterim. Dershaneler vasıtasıyla seçilen bağımlı kılınan gençlerin arasındaki zeki çocukların nasıl bütün yaratıcılıklarının mekanik hale getirilip, düşünceden uzaklaştırıldığını bu yapının işleyiş düzeni ortaya koymaktadır.

Bu okullar bir kültür üretmediği, böyle bir birikime uzak örgüt yapısına dayandıkları için zaten böyle bir kabiliyetleri yoktur. Mesela zannedildiği gibi Türkçe öğretme gibi bir amaçları var mıdır? Kendilerinin de söylediği gibi, bu okullarda İngilizce eğitim yapılmakta (bazı ülkelerde; Fransız sömürgelerinde İngilizce Fransızca birlikte) o ülkenin dilinde bazı dersler verilirken, bir tane de Türkçe dersi okutulmaktadır. “Dolayısıyla Türk okulları denilen bu yapılarda Türkçe sadece göstermelik bir derstir ve sadece tören kıtası denilebilecek küçük bir gruba bazı Türkçe şarkı ve marşlar öğretilip, Türkiye’den gelenlere bunlar vasıtasıyla bir gösteri yapılmaktadır.”

Kime hizmet ediyorlar!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Veda zamanı 26 Nisan 2021 | 687 Okunma Yarın ayın kaçı? 22 Nisan 2021 | 414 Okunma Sistem değişti de ne oldu! 19 Nisan 2021 | 211 Okunma Reel sektörün dinamizmine uygun para politikası 15 Nisan 2021 | 103 Okunma Karadeniz barışı 12 Nisan 2021 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar