Yassıada'da Bizans kalıntıları canlanacak

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetle Yassıada’yı “Demokrasi ve Özgürlük Adası”na dönüştüreceği belirtilen...

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetle Yassıada’yı “Demokrasi ve Özgürlük Adası”na dönüştüreceği belirtilen inşaatı gezerken tur sırasında Mesa İnşaat ekibi bizi kilise kalıntısına yönlendirdi:




- Burası 860 yılında adada sürgün olarak kalan Patrik Ignatios tarafından yaptırılmış. Kilisenin altında mahzen-dehlizler var.

Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcıları Ali Kopuz, Tamer Kıran ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Karamehmetoğlu ile birlikte dehlize yöneldik. Hisarcıklıoğlu ile dehlize girerken, Mesa yöneticisi bilgiyi verdi:

- Burası daha sonraki dönemlerde zindan olarak kullanılmış.

Projeyi “yap-işlet-devret” modeliyle üstlenen TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız araya girdi:

- Adadaki tarihleri Bizans dönemine uzanan iki ayrı şato kalıntısı, sarnıç ve zindan koruma altına alındı. Bu eserleri restorasyon çalışmaları tamamlandığında tarihsel değerine yeniden kavuşacak.

Şu noktanın altını ısrarla çizdi:

- “Demokrasi ve Özgürlük Adası” projesi hazırlanırken adanın tarihi varlıklarına sahip çıkılması birinci öncelik olarak kabul edildi.

Tur sırasında Mesa İnşaat ekibinin elindeki Ebru Elmas Mimarlık Bürosu tarafından hazırlanmış rölöve raporundan bir bölüm dikkatimi çekti:

- Yassıada 1947’de Deniz Kuvvetleri tarafından satın alındı.1949’da inşaata başlandı. 1952’de eğitim hizmetlerine açıldı. O sırada Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Sadık Altıncan’ın çabaları ile Yassıada Eğitim Komutanlığı adıyla 2 bin kişilik iskan, iaşe ve ibade kapasiteli modern bir deniz eğitim tesisi kuruldu.

Arif Parmaksız, gerek Yassıada’ya yaklaşırken, gerekse tur sırasında sıklıkla şu nokta üzerinde durdu:

- Sona yaklaşılsa bile inşaat devam ediyor. İnşaat sürdüğü için adada beton yoğun görüntü dikk...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Güvenli bölge’deki 1 milyon konuta 26.4 milyar dolar gerekiyor 28 Eylül 2019 | 2.415 Okunma Montajı bile 300 milyon euro 16 Eylül 2019 | 253 Okunma Japonlar 2.4 milyar lira yatırdı, boyada bölgesel güç olacak 15 Eylül 2019 | 441 Okunma Arsa verilsin tesis inşaatına 150 milyon lirayı biz buluruz 13 Eylül 2019 | 141 Okunma 20 milyon atık pet şişeden çamaşır makinesi kazanı yaptı 09 Eylül 2019 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar