Baskil, Gürün, Gölbaşı ve Elbistan 'Malatya kayısı haritası'na girdi

Belgedeki coğrafi sınır dikkatimi çekti:- Malatya Kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak...

Belgedeki coğrafi sınır dikkatimi çekti:

- Malatya Kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendi.

Belgede Baskil, Gürün, Göbaşı ve Elbistan’ı görünce Tüfenkci’ye sordum:

- Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Kahramanmaraş, birer ilçelerinin “Malatya Kayısısı Coğrafi Sınırı”na dahil edilmesine itiraz etmedi mi?

Adyaman’daki siyasetçilerin Nemrut’la ilgili yaklaşımını anımsadı:

- Malatya, Nemrut’un Adıyaman’a ait olduğunu, oluşan turizm gelirinin oraya gitmesini kabul ediyor. Ancak, ne zaman Nemrut’a gelen turistin Malatya’yı da kapsayan güzergahı izlemesini gündeme getirsek Adıyaman’dan itiraz geliyor. “Malatya’dan Nemrut’a çıkmak, Mescid-i Aksa’ya İsrail’den gitmeye benzer” diyenler bile oluyor.

Sonra kayısı konusuna döndü:

- Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Kahramanmaraş’tan kayısı itirazı gelmedi. Zaten, Baskil, Gürün, Gölbaşı ve Elbistan’da üretilenlerin de “Malatya Kayısısı” kapsamına girmesi, o ilçelerimizin işine gelir. Kayısılarının değeri artar.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3 yıl önceki başvurusunun, bu dönemde olumlu sonuçlanmasını nasıl sağladıklarını merak ettim, anlattı:

- Gümrük ve Ticaret Bakanı olduktan sonra başvurunun takibini hızlandırdım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Brüksel’deki ofisinin konuyu AB’nin ilgili birimlerinde daha yakından takip etmesini istedim. Böylece kayısı, Aydın İnciri ve Gaziantep Baklavası’nın ardından AB’den belge alan 3’üncü ürün oldu.

2016 yılı kayısı ihracatı gelirine dikkat çekti:

- Geçen yıl 290.7 milyon dolarlık kayısı ihracatı yapıldı. Bunun yüzde 90’ı Malatya Kayısısı’ydı.

Ardından Malatya’daki üretici, ihracatçı, kayısıyla ilgili tüm kesimleri uyardı:

- Kayısımıza sahip çıkıp, değer kazandırmak elimizde. Tescil belgesi, koruma kalkanı sağlayacak, kayısımızın pazarı genişleyecek.

AB’nin verdiği coğrafi işaret tescil belgesi, Malatya’nın kayısı ihracat gelirini tetikler mi?

Malatya Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, şirketler ve üreticilerin gücü-vizyonu bunu yapmaya yeter mi?


BELEDİYELER VE ODALAR LİSANSLI DEPO KURUYOR
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya’da kayısının sahibinin olmadığından yakındı:

- Üretici, Malatya Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, kayısıyı yeteri kadar sahiplenmiyor.

Lisanslı depoculuktan örnek verdi: - Büyük kayısı üreticilerine, şirketlere lisanslı depo kurmalarını söyledik, yanaşmadılar. İhracatçıların da işine gelmedi.

Onlar kayısıyı üreticiden ucuza almaya alışmış. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa lisanslı depo işine girmesinin önünü açtık. 11 milyon lira da kaynak çıkardık.



YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Güvenli bölge’deki 1 milyon konuta 26.4 milyar dolar gerekiyor 28 Eylül 2019 | 2.416 Okunma Montajı bile 300 milyon euro 16 Eylül 2019 | 255 Okunma Japonlar 2.4 milyar lira yatırdı, boyada bölgesel güç olacak 15 Eylül 2019 | 442 Okunma Arsa verilsin tesis inşaatına 150 milyon lirayı biz buluruz 13 Eylül 2019 | 143 Okunma 20 milyon atık pet şişeden çamaşır makinesi kazanı yaptı 09 Eylül 2019 | 296 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar