İnşaatlarda zorunlu olacak

Meclis’te görüşmeleri süren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler yapı ruhsatı almadan...

Meclis’te görüşmeleri süren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak, böylece vatandaşın mağduriyeti önlenecek.

BİNA tamamlama sigorta zorunlu olacak, müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce sigorta yaptıracak. Meclis’te görüşmelerine başlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, inşaatlarda sigortayı zorunlu hale getiriyor. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler için bina tamamlama sigortası zorunlu olacak.

Özellikle son dönemde bazı inşaat şirketlerinin iflas ederek, ardında yüzlerce mağdur bırakması üzerine harekete geçen kamu; çözümü, bina tamamlama sigortasını zorunlu yapmakta buldu. Bunun için de Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine, “Uygulamada yapı müteahhidinden kaynaklanan mağduriyetlerin önlenmesi bakımından riskli ve rezerv yapı alanlarında yürütülecek projelerin yapım işini üstlenecek yapı müteahhitlerinin sahip olmaları gereken asgari iş tecrübesi, teknik donanım ve mali durum Bakanlıkça belirlenecek ve yürütülecek projeler için yapım işini üstlenen yapı müteahhidinin yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptırması ve Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartların sağlanmasının zorunlu olacak” maddesi eklendi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Meclis’teki tasarı hakkında değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, kentsel dönüşümde firmalara teknik ve mali kriterler getirildiğini belirterek, “Bu işi yapacak firmaların, bakanlığın belirleyeceği teknik kriterlere, teknik yeterlilik kriterlerine uymaları gerekiyor. Aynı zamanda bu işi yapabileceklerini gösterecek bir tamamlama sigortası veya bakanlığın belirleyeceği teminatları sağlaması gerekiyor” dedi.

Peki, yasa çıktıktan sonra uygulanacak ve zorunlu olacak bina tamamlama sigortası nedir? İşin aslı bina tamamlama sigortasının ilginç bir geçmişi var. İlk olarak 2012 yılında gündeme geldi ve o dönem, tıpkı bugün olduğu gibi büyük inşaat şirketlerinden biri iflas edip, binlerce kişi mağdur olunca; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı maketten konut alanların mağduriyetini sigortayla önleme kararı aldı ve sigortanın adını ‘bina tamamlama’ koydu. 2014 yılında, yeni Tüketici Kanunu ile birlikte bina tamamlama sigortası uygulamaya girdi, ancak bugüne kadar ne sigorta şirketleri bu sigortayı yapmak ne de inşaatçılar yaptırmak istedi. Şimdi, bina tamamlama sigortası yine gündemde ve Meclis’teki tasarıya göre de zorunlu tutulacak.

İFLASA KARŞI SİGORTA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Güvenli bölge’deki 1 milyon konuta 26.4 milyar dolar gerekiyor 28 Eylül 2019 | 2.415 Okunma Montajı bile 300 milyon euro 16 Eylül 2019 | 253 Okunma Japonlar 2.4 milyar lira yatırdı, boyada bölgesel güç olacak 15 Eylül 2019 | 441 Okunma Arsa verilsin tesis inşaatına 150 milyon lirayı biz buluruz 13 Eylül 2019 | 139 Okunma 20 milyon atık pet şişeden çamaşır makinesi kazanı yaptı 09 Eylül 2019 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar