Türkiye’nin borçluluk performansı parlak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de makroekonomik göstergelerin oldukça iyi durumda olduğunu dile getirerek “Borçlarla ilgili spesifik bir sorun yok. Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Türkiye...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de makroekonomik göstergelerin oldukça iyi durumda olduğunu dile getirerek “Borçlarla ilgili spesifik bir sorun yok. Biz rakamlardan bahsedildiği zaman çok rahatız. Türkiye borçlulukta gayet parlak bir performansa sahip” diye konuştu.

THE University Club of New York... ABD Ticaret Odası, Turkish Heritage Organization ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliği ile düzenlenen “Türkiye’nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi” başlıklı buluşma var.

ABD’li şirket yöneticilerinin yer aldığı buluşmaya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile birlikte katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, söze geçen hafta açıkladığı Yeni Ekonomik Program’dan (YEP) girdi:
- Türkiye’de ilk kez bir ekonomik programa finans sektöründen akademisyenlere kadar tüm taraflar katkı sağladı. Bu sayede çok stratejik, güvenilir, rasyonel ve güçlü bir program oluşturduk.

YEP’le hedeflenen dönüşümün aslında temmuz ayından itibaren başladığını belirtti:
- Türkiye, makroekonomik göstergeler noktasında çok rahat.



Bu durumu bazı verilerden örneklerle ortaya koydu:
- Geçen yılın temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.7 iken, Temmuz 2018’de yüzde 70.1’e yükseldi. Ağustos 2017’de yüzde 69.1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı ayında yüzde 83.3’e çıktı.

Ardından Merkez Bankası’na değindi:
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik spekülasyonlar da son dönemde atılan güçlü para politikası adımlarıyla sona erdi.

Türkiye’nin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının yüzde 28 olduğuna işaret etti:
- Yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 49. OECD ortalaması ise yüzde 110 civarında. Bu demek oluyor ki, Türkiye kamu borçlanma alanında gayet iyi durumda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Güvenli bölge’deki 1 milyon konuta 26.4 milyar dolar gerekiyor 28 Eylül 2019 | 2.415 Okunma Montajı bile 300 milyon euro 16 Eylül 2019 | 253 Okunma Japonlar 2.4 milyar lira yatırdı, boyada bölgesel güç olacak 15 Eylül 2019 | 441 Okunma Arsa verilsin tesis inşaatına 150 milyon lirayı biz buluruz 13 Eylül 2019 | 139 Okunma 20 milyon atık pet şişeden çamaşır makinesi kazanı yaptı 09 Eylül 2019 | 293 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar