​Keklikler sabah ötmeye başlardı...

“Tek bir oda da olsa bütün aile orada kalırdı. Yer döşemeleri daha çok çuldan olurdu...” Çocukluğumuzdaki köy oyunlarından kale oyunu, kırıkırı, arası kesme, çelik çomak, met...

“Tek bir oda da olsa bütün aile orada kalırdı. Yer döşemeleri daha çok çuldan olurdu...”
 
Çocukluğumuzdaki köy oyunlarından kale oyunu, kırıkırı, arası kesme, çelik çomak, met, bunlardan birkaçı... Uzuneşek, birdirbir, yalak, beştaş, kenger gibi oyunlar daha çok yaylanın çayırında kalırdı.
Sürünün gelmesi ile birlikte oyun biterdi. Çobanın heybesinde kuzu ve oğlaklar da bulunurdu. Çoban, dağda kuzulayan koyun ve keçi yavrularını heybesine alır getirir, kimin ise teslim eder ve çerezini alırdı. Biz de keçi ve koyunlarımızı evimizin avlusuna getirir, sağmak için anneme teslim ederdik. Böyle bir hayatı üçüncü sınıfın sonuna kadar yaşadığımı bilirim. Ondan sonra bu işler kardeşlerime kalırdı. Biz de yeni işlerle meşgul olurduk.
Nisan sonlarında yaylaya göçerdik. Eylül ortalarına kadar süren yayla hayatında ilk zamanlar elimizde çivgiç ile çiğdemler söker, burçalaklar kazardık.
Yayla evleri daha çok taş çardaklardan olurdu. Tek bir oda da olsa bütün aile orada yatar kalkardı. Yer döşemeleri daha çok çuldan olurdu. Ancak bu toprakla sıvanan tabana "pür" denen ardıç dalları ve ardıç kabukları serer, üstüne de çul örterdik. Çardakların içinde kazanların konduğu seki vardı. Kapının solunda ocak bulunurdu. Her tarafı ardıç ağaçları ile kaplı olan Barçın Dağı’nda odun boldu.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Günümüzde yaşanmış hatıralar 25 Mart 2024 | 96 Okunma Köyde market tavuğu mu? 05 Ocak 2024 | 140 Okunma İlle vatan ille vatan 04 Ocak 2024 | 67 Okunma "Köylüme selam söyle" 03 Ocak 2024 | 90 Okunma İlaç gibi sohbet 02 Ocak 2024 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar