Beşiktaşlı Yedi Sekiz Hasan Paşa

“Paşa; Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid Han gibi dört padişahı görmüştür...” Yedi Sekiz Hasan Paşa yakın tarihimizin önemli şahsiyetlerin Çorumlu devlet adamıdır. Erlikten, mareşalliğe kadar bütün rütbeleri hak ederek yükselmiştir. Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad ve II. Abdülhamid Han gibi dört padişahın dönemine şahit olan Paşa’nın Beşiktaş Spor Kulübüne üye olması da enteresandır.

Jön Türkler ve İttihatçıların siyasi faaliyetlerinin gizli servislerce izlendiği bir dönemde 1902 yılının Kasım ayı ortalarında Saray Nazırı Osman Paşa’nın Beşiktaş Serencebey Koşuyokuşu’ndaki konağında bir araya gelen gençler, bir spor kulübü kurmaya karar verdiler. Bu fikrin öncülüğünü Osman Paşa’nın oğulları yapıyorlardı. “Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü” adıyla Hüseyin Bereket, Şamil Şaplı, Ahmet Fetgeri, Nazım Nazif Ander, Tayyareci Fethi Bey, Cami Baykurt, Behçet, Haydar ve Şevket Beyler 1903 yılı Mart’ında bir spor kulübü kurdular. Kulübün kuruluşunun resmî yanı yoktu. Devlete bildirimde bulunup onayı alınmamıştı. Resmî kurumlarda dilekçeleri mevcut değildi.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Günümüzde yaşanmış hatıralar 25 Mart 2024 | 100 Okunma Köyde market tavuğu mu? 05 Ocak 2024 | 142 Okunma İlle vatan ille vatan 04 Ocak 2024 | 68 Okunma "Köylüme selam söyle" 03 Ocak 2024 | 93 Okunma İlaç gibi sohbet 02 Ocak 2024 | 121 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar