Milli takım, tamamen milliyet midir?

Yazıyı, “Spor basını”ndan yakında kaybettiğimiz, hepsini tanıyıp hepsiyle maç izlediğim Vala Somalı, Nuyan Yiğit, Naci Yalınkılıç ve Turgay Şeren için yazmış...

Yazıyı, “Spor basını”ndan yakında kaybettiğimiz, hepsini tanıyıp hepsiyle maç izlediğim Vala Somalı, Nuyan Yiğit, Naci Yalınkılıç ve Turgay Şeren için yazmış olayım.
Unuttuklarım varsa, hepsi için.

***

“Atletizm Şampiyonası”nda madalyalar gelince, hem “gurur” hem “tartışma” patladı.
Türkiye’nin eskiden olmadığı pistlerde ip göğüsleniyordu; lakin “Türkiye Milli Takımı” esasen “Türk olmayan” atletlerden müteşekkildi.
Bu bize önce şunu öğretmeli:
“Tamamen Türklerden müteşekkil olmayan” dendiğinde, anlarız ki, doğru terim “Türkiye Milli Takımı”dır, “Türk Milli Takımı” değil.
Ve bir ülke“milli takımı”nda, yine esasen kimseye kimlik-köken sorulmaz!
Aynen bir ülke vatandaşı olan kimseye sorulamayacağı gibi.
Her şeyi etnik köken, doğum yeri, milliyet, dil, dinle açıklamaya kalktığınızda çuvallarsınız!

***

Tartışmanın öğreteceği ikinci şey, başka alanlar gibi, sporda da “yetiştirici” mi “yiyici” mi olduğundur.
Bu atletlerin kökeni ne olursa olsun, isterse Türkçeleri bile olmasın, sen mi yetiştirdin, yoksa parayı basıp sadece devşirdin mi?
Onlar yeni yetişme mi yoksa sadece yeni-çeri mi?
Sportif açıdan esas mesele budur!
Bizim onca böbürlenmeye rağmen, asla dert etmediğimiz de budur.

***

Fransa-Portekiz finali var.
“Ev sahibi” Fransa’da Mandanda, Mangala Kongo; Evra, Sagna Senegal, Rami Fas, Umtiti Kamerun, Pogba Gine, Sissoko Mali, Martial, Kingsley Guadalup, Payet Reunion kökenli. Kante ve Matuidi de “safkan” değil!
Bu kadar “öteki”ne rağmen, Benzema ve Ben Arfa’nın çağrılmaması bile ırkçılık üzerinden tartışıldı.
Fransa’nın yeni yıldızı Griezzmann’ın da annesi Portekizli (dedesi Portekizli futbolcu), babası Fransa’nın Alsace bölgesinden Alman kökenli. Schneiderlin gibi.
Mandanda’nın bir kardeşi Kongo, Pogba’nın bir ağabeyi Gine milli takımlarında.
Biri İsviçre, biri Arnavutluktaki “milli” kardeşler gibi.
İsviçre, Belçika “milli” takımlarının çoğu oyuncusu gibi.
Bu “milli” takımlarda, etnik kökeniyle “Fransız, Belçikalı, İsviçreli” olmayan oyuncular, vatandaşlık bir yana, genellikle “yetişme” açısından tam oranın futbolcusu.
Yukarıdaki isimlerin bir kısmı “kökeni”nde, çoğu Fransa’da doğmuş; hemen hepsi futbol okulu, akademi eğitimlerini bu ülkelerde almış; Kongo, Kamerun, Mali’den hazırlop getirilmemiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? 05 Ekim 2018 | 4.356 Okunma Bundan böyle, Aznavour da yok! 02 Ekim 2018 | 171 Okunma İnci Sokağı'ndaki kız! 30 Eylül 2018 | 170 Okunma Fransa başbakanıydı… Barselona başkan adayı oldu! 28 Eylül 2018 | 223 Okunma Ajax'tan takasa, Avrupa'nın Pers seferi! 26 Eylül 2018 | 123 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar