Bu ilaçlar tartışmalı!

Bu kolay bir metin değil; açıkça uzman olmasam da "her tür çıkar grubundan, şirketler ve devletten bağımsız" bir uzman grubunun vardığı neticeleri aktarıyorum. Şahsen denetleme imkânım yok....

Bu kolay bir metin değil; açıkça uzman olmasam da "her tür çıkar grubundan, şirketler ve devletten bağımsız" bir uzman grubunun vardığı neticeleri aktarıyorum. Şahsen denetleme imkânım yok. İlaç söz konusu olduğunda marka muadilleri için bir "Vademecum" a, yani "ilaç denkliği sözlüğü"ne başvurmak bir yol olsa da, kimi hukuki sakınca yüzünden isimlerden ziyade "temel grubu"nu yazıyorum.

Yani öncelikle tıp dünyası ve doğrudan hastalar için. Elbet tartışmaya da açık. Belki Sağlık Bakanlığı ve ilaç firmaları bununla açıkça yüzleşir.

Aktarmanın doğru olacağına karar verdim; çünkü “piyasa” insanları sağlıkları ve hayatları açısından yanlış yönlendirebiliyor veya yanlışa sürükleyebiliyor. Kendi bedenimden de biliyorum; yakınlarımdan da.

Nitekim bu raporu düzenli hazırlayıp kamuya açıklayanlar, “Özellikle ağır hastalıklarda, bazen son şans da denerek, hastalar üzerinde hiç tedavi edici özelliği olmayan ilaçlar uygulanıyor. Hatta ek risk ve yan etkileriyle. Kobay gibi. Hasta kobay değildir. Her konuda açık, ayrıntılı bilgilendirilmeli” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? 05 Ekim 2018 | 4.358 Okunma Bundan böyle, Aznavour da yok! 02 Ekim 2018 | 173 Okunma İnci Sokağı'ndaki kız! 30 Eylül 2018 | 170 Okunma Fransa başbakanıydı… Barselona başkan adayı oldu! 28 Eylül 2018 | 227 Okunma Ajax'tan takasa, Avrupa'nın Pers seferi! 26 Eylül 2018 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar