Sütten ağzı yanan, mamayı...

ÖNCE bebekler zehirlendi... Sonra projektörler “babasının grubuna sahip olmuş 47 yaşındaki çocuk”a döndü. Dünyanın en büyük süt ürünleri şirketlerinden birinin bebek mamaları...

ÖNCE bebekler zehirlendi... Sonra projektörler “babasının grubuna sahip olmuş 47 yaşındaki çocuk”a döndü.

Dünyanın en büyük süt ürünleri şirketlerinden birinin bebek mamaları şimdi dünyanın en büyük problemlerinden biri oldu.

Güvenle beslediğinizi düşündüğünüz bebekler, minik çocuklara “son teknoloji”nin parlak paketleri içinden sinsice “salmonella” bakterisi sızdığında; bu ciddi bir problemdir tabii!

Bir ülkenin sınırları içindeyse, o ülkenin problemi...

Ama “şirket”imiz “47 ülkede 246 üretim merkezinde, 85 ülkede dağıtımla, 75 bin çalışanla yılda 17.5 milyar Euro ciro” yaptığını gururla, kibirle anlatıyorsa, yani “küresel ekonomi” ağalarındansa, o vakit dünyanın problemidir.

Eğer onun ürettiği markalar ülkenizde de varsa, ille bakterili, zehirli değildir elbet; ama bunu sorgulamak sizin de probleminizdir.

1933’te 33 litre sütten 17 adet “Camambert” peyniri üreterek yola çıkmış Fransız Lactalis “süt ürünleri” şirketi, İtalya (Parmalat), İspanya, Rusya, Meksika, Avustralya, Arjantin, Uruguay, İsveç gibi ülkelerde yaptığı “atak”şirket alımları sonucu devasa bir boyuta ulaştı.

Lactalis’i Türkiye’de de 2015’te Yıldız Holding, yani Ülker’in “süt ve ürünleri üretimi”nin, Ak Gıda’nın yüzde 80’ini almasıyla bileceksiniz.

Bir de Milumel, Picot, Celia gibi mamalardan.

Aralık ortasında patlayan sorun giderek bir skandala dönüştü.

Fransa’da bazı Lactalis bebek mamalarında, bebekler için ağır sonuçları olan “salmonella aguna” bakterisi çıkmıştı.

Bakterili ürünler Craon fabrikasından çıkmaydı.

Şirket (ve devlet) bir toplatma kararı çıkardı: O fabrikadan bazı tarihli bazı ürünler!

Skandal yüzünü gösteriyordu:

1. Bakteri sorunu bebeklerin minik sindirim sistemlerinde patlamadan epey önce tespit edilmiş ama üretim sürmüştü.

2. Toplatma kararından sonra bile, Carrefour, Auchan, Leclerc, Casino, Systeme U gibi büyük süpermarket zincirleri “toplatma kararlı ürün”satmıştı.

Medya üzerine gitti, Fransa devleti sorunu daha da ciddiye aldı, mağdur aileler hemen örgütlendi, davalar açılmaya başlandı, Cumhurbaşkanı Macron “hesap sorulacağı”nı söylemek zorunda kaldı; cuma günü 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? 05 Ekim 2018 | 4.358 Okunma Bundan böyle, Aznavour da yok! 02 Ekim 2018 | 173 Okunma İnci Sokağı'ndaki kız! 30 Eylül 2018 | 170 Okunma Fransa başbakanıydı… Barselona başkan adayı oldu! 28 Eylül 2018 | 228 Okunma Ajax'tan takasa, Avrupa'nın Pers seferi! 26 Eylül 2018 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar