Zehir tüccarının özelleştirme oyunu!..

Cargill ABD’nin en büyük özel şirketi… 1865 yılında Wayzata Minnesota’da kuruldu. Sahibi Cargill-MacMillan Ailesi. Amerika’nın en zengin 15 ailesinin arasında. Şirket dünyanın 63 ülkesinde faaliyet gösteriyor...

Cargill ABD’nin en büyük özel şirketi…
1865 yılında Wayzata Minnesota’da kuruldu. Sahibi Cargill-MacMillan Ailesi. Amerika’nın en zengin 15 ailesinin arasında. Şirket dünyanın 63 ülkesinde faaliyet gösteriyor ve toplam 138 bin çalışanı bulunuyor… 2011 yılındaki geliri 119.5 milyar dolar!..
Kısacası dünyanın en büyük gıda devi! Türkiye’ye 1960’larda giren Cargill, bugün Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ), diğer adı ile “Canavar Şeker”e Türkiye’de konulan kotanın yüzde 82’sini tek başına dolduruyor!..
İşte bu şirket, zamanın ABD Başkanı Bush’un, devrin Başbakanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından Bursa Orhangazi’de, İznik Gölü’nün yakınında fabrikasını kuruverdi!.. Bursa ayağa kalktı ancak Cargill tınmadı bile… Hukukun açıkça çiğnendiği yıllar içinde istediği gibi GDO’lu mısır şurubundan Nişasta Bazlı Şeker yapmayı sürdürdü!..
Ancak bu da yetmiyordu gıda devine! Şeker pancarını tamamen bitirmesi, milleti NBŞ’ye iyice mahkum etmesi gerekiyordu!.. Avrupa’nın bir çok ülkesinde yasaklanan, ABD’de kotası iyice sınırlandırılan NBŞ’yi Türkiye’ye yedirmesi gerekiyordu!..
Bu yılın başında Cargill, hükümete bir rapor sundu, ama ne rapor!.. Çizdiği üç senaryo vardı ve hepsinin yolu sonuçta Cargill’in cebine çıkıyordu!.. Bakın bu “Değerlendirme Raporu”nda ne istiyordu şirket:
-NBŞ kotalarının kaldırılması, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve kamunun yapacağı her türlü çalışmaya Cargill’in paydaş olarak katılması!..
Peki, AKP iktidarı ne yaptı dersiniz?. Zaten şekerin gümrük vergisini 2017’de sıfırlamıştı. Kotalar bu şirketin isteğiyle sürekli artırılıyordu. Bu kez ölümcül adımı attı:
-Türkiye’nin milli serveti 25 şeker fabrikasını özelleştirme ambalajında satışa çıkardı!..
Bu “zehirli raporda” ne diyordu Cargill...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar