Yeni Ortaçağ’a hoş geldiniz!..

İspanya İç Savaşı 17 Temmuz 1936’da başladığı zaman 2. Dünya Savaşı’na henüz 3 yıl vardı… Ancak durum görüntüde böyleydi! İkinci Büyük Savaş aslında...

İspanya İç Savaşı 17 Temmuz 1936’da başladığı zaman 2. Dünya Savaşı’na henüz 3 yıl vardı…
Ancak durum görüntüde böyleydi! İkinci Büyük Savaş aslında İspanya’da General Francisco Franco önderliğindeki Falanjistlerin(siz Faşistler olarak okuyabilirsiniz) , Cumhuriyetçi iktidara karşı başkaldırısı ve 3 yıl süren, 600 bin cana mal olan kanlı iç savaş ile başlamıştı!..
İspanya’daki boğazlaşma 3 yıl sürdü, 1939’da faşistlerin zaferiyle sonuçlandı… Franco güçlerinin kazanmasında Almanya’nın Führeri Adolf Hitler’in engin desteği çok etkili olmuştu. Hitler, Franco’nun emrine savaş uçağı filoları göndermiş, ayrıca 200 bin kişiyi aşan Alman, Arap ve İtalyan ordularının falanjistlerin yanında savaşa dahil olması zaferi getirmişti!..
Örneğin Alman Kondor Lejyonu hem Franco’ya destek olmak hem de hava taktik ve teorilerini denemek için 1937 baharında Guernica’yı bombalayarak neredeyse haritadan silmişti!.. Pablo Picasso’nun bu acıyı dünyaya göstermek için yaptığı “Guernica tablosu” insanlık tarihinin bu en barbar saldırısını ölümsüzleştirdi!..
Cumhuriyetçilerin büyük talihsizliği ise sözde kendilerini destekleyen İngiltere, Fransa gibi devletlerin acz içine düşmesi, diğer bir deyişle korkmasıydı!..
Faşistlerin zaferinden sonra İspanya Cumhuriyeti süratle krallığa dönüştürüldü. Franco ise tam 36 yıl İspanya’yı faşist diktatörlükle yönetti!..
-Franco yatağında ölen ender diktatörlerden biri ve en nefret edileni olarak tarihe geçti!..

Falanjist ruh mu dirildi!.. İspanya 1975’ten başlayarak demokratik bir rejim yolunda önemli ve başarılı adımlar attı; ancak falanjist kökenli faşist akım da sinmesine rağmen yine de her türlü krizde varlığını hissettirme başarısını gösterdi…
1977’de başlatılan geçiş sürecinde Katalonya İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri oldu. Franco döneminde Katalan Parlamentosu yeniden açıldı. İşte Katalonya’da bağımsızlık o tarihten itibaren konuşulur oldu!..
Ve Katalanlar sonunda İspanya...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar