Patates deyip geçme vatandaş!..

Sonuçta altı üstü patates diye düşünüyorsunuz ama kazın ayağı hiç de öyle değil sayın seyirciler!.. O zavallı patatesin altında neler dönüyor neler!.. Geçtiğimiz Pazartesi günü...

Sonuçta altı üstü patates diye düşünüyorsunuz ama kazın ayağı hiç de öyle değil sayın seyirciler!..
O zavallı patatesin altında neler dönüyor neler!.. Geçtiğimiz Pazartesi günü Resmi Gazete’de bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlandı, şöyle:
-20 Nisan’a kadar 200 bin ton gümrüksüz patates ithal edilecek!..
Önce bilginize sunayım; patates ithalatında gümrük vergisi yüzde 19.3… İthal edilecek 200 bin ton patateste ise gümrük vergisi 0 (yazıyla sıfır) olacak!.. İthalatı yapacak olanlar açısından pek cazip, adeta “ballı börek” yani!..
Kim yapacak ithalatı, kim kiminle ilişkili, Tarım Bakanı’nın ne ilgisi var gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce sizlere bazı faideli (!) bilgiler vermek istiyorum… Mesela son 20 yılda nüfus 15 milyon artarken, patates üretiminin 1.5 milyon ton azaldığını biliyor muydunuz?..
Türk tarımının en önemli ürünlerinden biri olan patates aynı zamanda çok önemli bir besin kaynağı; yoksulun kurtarıcısı olarak da bilinir!.. Ancak son yıllarda patates üretimi hep aşağıya doğru seyretti… 1999’da 6 milyon ton olan Türkiye’nin patates üretimi 2018’de 4 milyon tonun altına düştü. Türkiye dünya üretiminde 14. sıraya dek geriledi… Ekim alanları da trajik biçimde azaldı… Ekim alanları 20 yıl içinde 200 bin hektardan 136 bin hektara geriledi!..
-Şimdi gelelim iyice vahim durumlara!..

Suriye’deki patatesler!.. Ziraat Mühendisleri Odası gayet açık ve net uyarıyor:
-Yapılacak büyük ve gümrüksüz ihracatıyla, patates üreticisi ekim yapmaktan vazgeçecek ve yıl bitmeden daha fazla ithalat yapma zorunluğuyla karşı karşıya kalınacak!..
Ne demiştik; 200 bin ton gümrüksüz patates ithal edilecek… Böyle söyleyince pek bir şey anlamayabilirsiniz; şöyle izah edeyim:
-Tü...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar