Özrü kabahatinden büyük

“Özür dilerim, yanlış yapmışım..” Ne kadar kolay değil mi?!.. Aynı zamanda etkileyici!. Bizim toplumda özür müessesesi pek çalışmaz. Özür dilemek genellikle, “küçük...

“Özür dilerim, yanlış yapmışım..”
Ne kadar kolay değil mi?!.. Aynı zamanda etkileyici!.
Bizim toplumda özür müessesesi pek çalışmaz. Özür dilemek genellikle, “küçük düşmek”, “gururunu ayaklar altına almak” ile eşdeğer tutulur.
Açın bakın; adliye arşivleri “cinayeti, özür dilemeye yeğ tutan” binlerce örnekle doludur. Özür dileyemediği için boşanan eşleri, sevgilileri, yakın akrabaları saymıyorum bile. Sırf bu nedenle yıllar süren kan davalarında yok olan aileleri, yitirilen canları da hesaba katmıyorum!.
Böylesine “özür dileme özürlü” bir toplumda, hele namı cihana yaygın bir zatın, titreyen bir sesle milyonlara seslenerek özür dilemesi tabii ki yankı bulur.
-Ancak, özür dilemenin de bir haysiyeti vardır!..
Yediğiniz herzeler boyunuzu çoktan aşmışsa, geniş yığınları göz göre göre aldatmışsanız, insanların malına, canına, düşüncelerine tecavüz etmişseniz geçmiş olsun!.. Artık sesiniz titrese de, göz yaşlarına boğulsanız da, yalvar yakar olsanız da özür dilemenizin hiç bir kıymet-i harbiyesi yoktur!.. Üstelik bu toplum böyle “pişkin tipler” için  bir özdeyiş bile üretmiştir:
-Özrü kabahatinden büyük!..
Abdullah Öcalan da Özür dilemişti!.
Hem de daha mahkemenin başladığı ilk dakikada, hem de şehit ailelerinden. Gayet net, gayet anlaşılır bir Türkçeyle, “acınızı paylaşıyorum, özür diliyorum” demişti. Yankısı ne oldu ?.
-Hiç!..
On binlerce insanın ölümünden sorumlu, ülkeyi parçalamak isteyen güçlerin maşası teröristin “özür dilemesi” halkın merhamet duygusunu değil, öfkesini körükledi. Teröre hedef olan insanlar “kendileriyle alay edildiği” duygusuna kapıldılar.
-Demek ki; özür her zaman işe yaramıyor!..
Fetullah Gülen hocaefendi hazretleri de önceki gün televizyon ekranlarından halkın gözünün i...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar