İkinci Selanikli!..

Türk’ün ateşle imtihanı, milli mücadele büyük bir zaferle İzmir’de sonlanmıştı…Gazi Mustafa Kemal, zaferin baş mimarı olarak halkın büyük sevgi ve saygısını...

Türk’ün ateşle imtihanı, milli mücadele büyük bir zaferle İzmir’de sonlanmıştı…
Gazi Mustafa Kemal, zaferin baş mimarı olarak halkın büyük sevgi ve saygısını kazanmıştı… Ancak zaferin ardından İsmet Paşa’ya söylediği şu sözler daha işin başında olunduğunu hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde işaret ediyordu:
-Asıl büyük savaş şimdi başlıyor!..
Çok haklıydı! öncelikle dünyada bu zaferin devamı geleceğine, yeni bir ülke inşa edileceğine hemen hiç kimse inanmıyor, tüm planlar çöküş üzerine yapılıyordu… Çok daha vahimi, TBMM’de de  aynı kafada olan, Büyük Devrimciden haz etmeyen, saltanata ve halifeliğe bağlı çok sayıda kişi bulunuyordu… Falih Rıfkı Atay “Çankaya” isimli eserinde bu nefreti şöyle anlatır:
“İlk Meclis’ten bir dostum, Muhiddin Baha anlatmıştı; İzmir alınmış, hepsi sevinçten çılgına dönmüş, bir ara ellerini yıkamaya gittiğinde asık suratlı bir milletvekili görmüş, Mustafa Kemal muhaliflerinden biri:
-Yahu nedir bu halin? diye sormuş. Öteki dudaklarını ısırarak:
-Ne var sanki? Nasıl olsa İzmir’i bize vereceklerdi. Nesini büyütüp duruyorsunuz? diye çıkıştıktan sonra çıkışmış da!. Ardından da eklemiş:
-Yunanlılardan kurtulduk. Bakalım Mustafa Kemal’den nasıl kurtulacağız!..”
Birinci Meclis’te, İkinci Grup olarak bilinen, saltanatçısından, gerici yobazına, Envercisinden mandacısına, tek ortak noktaları Mustafa Kemal karşıtlığı olan muhalifler Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolu tıkamak, yapılanları engellemek için var güçleriyle mücadele ediyorlardı!.. Mustafa Kemal ise işlerin böyle yürümeyeceğini, ilk genel seçimin yapılarak yeni bir meclis oluşturulması gerektiğini yakın çevresine anlatıyordu…
Böyle bir gelişmenin olacağının, tasfiye edileceklerinin farkında olan ikinci grup ileri gelenleri, “baskın basanındır!”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 182 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 758 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 192 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar