Ateşi ve ihaneti gördük!..

“Radyo Cumhuriyet’teki odamda, tam karşımda sevgili Nuri Kurtcebe’nin çizgileriyle Mustafa Kemal bana bakar!.. Büyük şair Nazım Hikmet’in “Kurtuluş Savaşı Destanı’nın” en...

“Radyo Cumhuriyet’teki odamda, tam karşımda sevgili Nuri Kurtcebe’nin çizgileriyle Mustafa Kemal bana bakar!..
Büyük şair Nazım Hikmet’in “Kurtuluş Savaşı Destanı’nın” en çarpıcı bölümlerinden biridir bu. İki bölüm aynı tablodadır. Üstte Mustafa Kemal’in çakmak çakmak gözleri yer alır. Hemen alttaki bölümde de hilafet ve şeriat bayrağı altında ön planda hain Vahdettin, arkasında ise tüm çirkinliğiyle bir gerici yobaz resmedilmiştir.. Ve de Nazım’ın destanından şu müthiş sözcükler tüm yalınlığıyla adeta haykırır:
-Ateşi ve ihaneti gördük!..
“Ateşi” sözcüğü tam Mustafa Kemal’in kalpağının üstüne düşmüştür.. “Ve ihaneti “ sözcükleri ise Vahdettin’le gerici yobazın tam da üzerinde asılı kalmıştır!..
İşte bu çizgi tablo, binlerce sayfa yazıda ancak anlatılabilecek, 1923 devrimiyle taçlandırılan ulusal kalkışmayı bir çırpıda özetleyivermiştir!..
-Eline, beynine, yüreğine sağlık Kurtcebe..”
Yukarıdaki satırları 1998’de kaleme almıştım. Radyo Cumhuriyet, 75.Yılda büyük devrimciye ve ulusumuza Söylev’i (NUTUK) armağan etmeye karar vermişti..
-En büyük ihanetlerin yaşandığı o günlerde en büyük armağan bizce buydu!..
Daha, çok daha büyük ihanetleri yaşamamıza pek fazla zaman kalmamıştı ancak Türk Milleti henüz hiç bir şeyin farkında değildi!..
Söylev Mustafa Kemal tarafından okunduktan 71 yıl sonra ilk kez bir radyodan ulusa ulaşacaktı. Meriç Velidedeoğlu, Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun Türkçeleştirdiği Söylev’i aylarca süren bir çalışmayla radyoya uyarlamış, 23 bölümden oluşan Söylev’i Devlet Tiyatrosu sanatçısı Ali Düşenkalkar ve tiyatro sanatçısı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 182 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 758 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 192 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar