Andımız’ı yazan büyük yurtsever!..

AKP’li Cumhurbaşkanı, önceki gün grup toplantısında andımızı “ırkçı bir söylem” olarak mahkum etmiş, yazarını da ağır şekilde suçlayarak şöyle...

AKP’li Cumhurbaşkanı, önceki gün grup toplantısında andımızı “ırkçı bir söylem” olarak mahkum etmiş, yazarını da ağır şekilde suçlayarak şöyle demişti:
-Andın ilk halini Türk Ocakları’nı kapatmasıyla bilinen Reşit Galip yazmıştır. Bu kişi aynı zamanda Türkçe ezan zulmünün de mimarıdır!..
Ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı basın açıklamasında Reşit Galip’le ilgili şunları söyledi:
-Andımız’ın yazarı Reşit Galip çok şaibeli ve kafatasçı zihniyetin bir ürünüdür!..
Tarihin o sayfalarına dönüp, böylesine kin dolu ifadelerle saldırılan bilim adamının kim olduğunu anlatacağım ancak son söyleyeceğimi en baştan söyleyerek başlamak istiyorum:
-Dr. Reşit Galip, Aydınlanma Devrimi’nin başta gelen savunucularından, “Atatürk’ün fikir fedailerinden, İstanbul Üniversitesi’ni kuran, bir büyük yurtsever, bir büyük kahraman, bir büyük devrimcidir!..
Gelin, önce yaşam öyküsüne bir bakalım… Reşit Galip 1893’te Rodos’ta doğdu. 1911’de Tıbbıyeye girdi. Burada Türk Ocakları’nın şubesini açtı (dikkatinizi çekerim, henüz Türk demenin bile sakıncalı olduğu zamanlardan söz ediyoruz!) Gönüllü olarak Balkan ve 1. Dünya Savaşlarına katıldı. Bu yüzden tıp tahsilini 1917’de tamamlayabildi.
1. Dünya Savaşı sonrasında “Köycüler” adlı cemiyete katılarak Tavşanlı’ya yerleşti. O sıralarda başlayan Kurtuluş Savaşı için köylerde Milli Mücadele’nin propagandasını yaptı. Anadolu’nun kurtarılabilmesi, milli birliğin sağlanması için temel sorunun köylüyü eğitmek, hizmet götürmek olduğunu savundu. Şöyle diyordu:
Organlar hücrelerden oluyor. Bizim temel hücremiz köylüdür!..

Cebinde 5 lira, odasında binlerce kitap!.. Mersin’de yaptığı bir konuşmadan çok etkilenen Mustafa Kemal’in aday göstermesiyle Meclis’e girdi.
1925 yılında Şeyh Sait İsyanı sırasında Ankara İstiklal Mahkemesi’nde görev yaptı. Türk Ocakları’nın ka...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar