Açlık sınırı asgari ücrete 301 TL çaktı!..

Şu kahredici tesadüfe bakın… Tam da hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Türkiye bugün çok daha güçlü ve iyi noktada. Daha da güzel olacak” dediği gün, Birleşik Metal İş...

Şu kahredici tesadüfe bakın…
Tam da hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Türkiye bugün çok daha güçlü ve iyi noktada. Daha da güzel olacak” dediği gün, Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi BİSAM, Ekim 2018 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı:
-Açlık sınırı 1904, yoksulluk sınırı ise 6 bin 585 TL oldu!..
Bu durumda1603 TL olan asgari ücret, açlık sınırının 301 TL altında kalmış oldu!.. Gelin hesaplamaya bir bakalım; dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için günlük 63.5, aylık 1904 TL harcama yapması gerekiyor…
Diyeceksiniz ki, “alay mı ediyorsun kardeşim; günde 63.5 lira ile dört kişilik bir aile nasıl sağlıklı beslensin?” Hesaplama en temel ve en ucuz besinleri baz alarak yapılıyor. Yani içinde et, kıyma, francala ekmek gibisinden “lüks!” tüketim ürünleri yok!..
Açlık sınırında durum böyleyse, Meral Akşener’in söylediği gibi,  asgari ücretle bir aile her gün 3 öğün simit çayla karnını doyurmaya kalksa 1603 TL yetmiyor!.. Üstelik bu, yalnızca beslenme parası; kira, yakacak, giyecek, okul gibi giderler için yoksulluk sınırına terfi etmeniz gerekiyor!.. Şimdi soruyorum hepinize:
-Bu ülkede ayda 6 bin 585 lira ücret kazanan kaç babayiğit var?!.
Yanıt acıklı değil mi!.. Çok fazla değil!.. Bu durumda 80 milyonluk ülkenin ezici çoğunluğunun yoksullukla boğuştuğunu, yine büyük bir kitlenin yarı aç yarı tok yaşadığını söyleyebiliriz!..
-Kısacası Bakan Bey’in “iyi günler göreceğiz” dediği kitleye dahil değil işçisi, köylüsü, memuru, emeklisiyle on milyonlarca insan!..

Peki ya yaşamak!.. Yoksulluk sınırına terfi ettiyseniz temel yaşam standardını yakalamış oluyorsunuz…
Ama o kadar!.. Yani dört kişilik ailenin karnı doyuyor, ev kirası ödeniyor, ısınma sorunu idare ediyor, çocuk ya da çocuklar bir devlet okuluna gidebiliyor… Sonra?..
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar