Barış dansı yapan barbarlar!..

Birinci Dünya Savaşı 28 Haziran 1914’te Avusturya-Macar İmparatorluğu tahtının varisi, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand’ın Bosna-Hersek’te suikasta uğrayarak ölmesi üzerine başladı…-Tüm...

Birinci Dünya Savaşı 28 Haziran 1914’te Avusturya-Macar İmparatorluğu tahtının varisi, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand’ın Bosna-Hersek’te suikasta uğrayarak ölmesi üzerine başladı…
-Tüm kaynaklarda böyle yazar, ancak büyük palavradır!..
Arşidük suikastı yalnızca ateşleyiciydi; asıl büyük neden  emperyalist devletlerin paylaşım savaşıydı!.. Özellikle İngiltere ve Almanya arasındaki rekabet, geç uluslaşan Almanya’nın ham madde ve sömürge arayışı, devletlerarası bloklaşma ve silahlanma yarışının aşırı derecede hızlanması Birinci Dünya Savaşı’nın öncelikli nedenleriydi..
Savaş Avrupa kaynaklıydı ancak büyük devletlerin sömürgeleri de bu savaşa katıldığı için “Dünya Savaşı” olarak kayıtlara geçti… Bu savaşta asker/ sivil ölü, yaralı ve kayıp sayısı 17 milyon civarındaydı… Savaşı, başını İngiltere-Fransa ve savaşa sonradan katılan ABD’nin çektiği İtilaf Devletleri kazandı.. Almanya’nın başını çektiği ve Osmanlı Devleti’nin de saflarında bulunduğu İttifak Devletleri ise kaybeden taraftı!..
Savaşın sonuçları büyük oldu; Osmanlı, Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve Rusya tarihe karıştı!.. Büyük savaş esnasında tarihin ilk sosyalist devrimini yaşayan Rusya, savaştan çekildi ve tarih sahnesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olarak yerini aldı!..
Sovyetlerin devrimci önderi Lenin, İngiltere ve Fransa arasında imzalanan, Rus Çarının da bildiği, Osmanlı’nın paylaşımını içeren Sykes-Picot anlaşmasını da açıklayarak, Anadolu üzerindeki emperyalist emelleri dünyaya ilan etti!.. O anlaşma çok değil, iki yıl sonra Osmanlı’nın önüne “Sevr Antlaşması” olarak Fransa’nın Sevr kasabasında konulacaktı!.
Almanya’nın önüne konulan Versailles Antlaşması ise yalnızca 20 yıl sonra çıkacak, en az 65 milyon insanın ölümüne ve büyük yıkıma sahne olacak yeni bir paylaşım ve sömürge  savaşına yol açacaktı!..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 183 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 759 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 193 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar