Büyük Devrimciyi özlem ve minnetle anıyorum

Şöyle bir düşünelim… Eğer Mustafa Kemal başaramasaydı… Ulusal Kurtuluş Savaşı, zamanın en büyük devletleri ve onların işbirlikçisi Padişah Vahdettin, emrindeki Damat Ferit, Ali Kemal gibi...

Şöyle bir düşünelim…
Eğer Mustafa Kemal başaramasaydı… Ulusal Kurtuluş Savaşı, zamanın en büyük devletleri ve onların işbirlikçisi Padişah Vahdettin, emrindeki Damat Ferit, Ali Kemal gibi vatan hainleri tarafından yürekten desteklenen Yunan ordusunun çizmeleri altında ezilseydi ne olurdu?.. Aslında yanıt son derece basit. Hiç uzatmadan söyleyeyim:
-Osmanlı, sömürge olur, Türkiye Cumhuriyeti de hayal olurdu!..
Çünkü Mustafa Kemal yenilseydi, Sevr Antlaşması kabul edilirdi. Neydi bu antlaşma? 10 Ağustos 1920’de Paris’in Sevr kasabasında Damat Ferit Paşa Başkanlığı’ndaki Osmanlı heyetinin 1. Dünya Savaşı’nın galip devletleriyle imzaladığı “Ölüm Fermanı” idi!..
Aynı sıralarda Mustafa Kemal’in ordusu Anadolu’da bir yandan padişahın “Hilafet Ordusu” olarak ilan ettiği Yunan ordusuna, diğer yandan gerici isyanlara karşı kan ve ateş içinde savaşıyordu…
Yine aynı sıralarda padişahın emriyle, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah’ın imzasıyla Mustafa Kemal ve arkadaşları için çıkarılan “katli vaciptir” fetvası ise İngiliz uçakları tarafından Anadolu halkının üzerine atılıyordu!..
Eğer Sevr Antlaşması Mustafa Kemal tarafından tarihin çöplüğüne atılmasaydı Türkler, Anadolu’da bir avuç toprakla yetinen bir köle topluluk haline düşecekti. Yurdun dört bir tarafı İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan’ın kurduğu devletçikler tarafından yutulacaktı.
-Ama Mustafa Kemal başardı!..

Akılalmaz bir mucizenin mimarı!.. Büyük önder, kimsenin, hatta en yakınındakilerin bile inanmadığı “imkansız” dediği mucizeyi gerçekleştirdi; ancak bu zafer yalnızca Türk Ulusu’nun bağımsızlığını kazanmasını sağlamadı:
Ulusal Kurtuluş Savaşı, dünyada insanlığa bayrak oldu. Yalnız savaşla...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 182 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 758 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 192 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar