Borsası Almanya’da kendisi Nutella’ya tutsak!..

Karadeniz boğuluyor sayın seyirciler!.. Yıllardır göz göre göre ezilen, insanlıktan nasibini almamış alçak aracılar tarafından yabancı çikolata tröstüne peşkeş çekilen, iktidar tarafından...

Karadeniz boğuluyor sayın seyirciler!..
Yıllardır göz göre göre ezilen, insanlıktan nasibini almamış alçak aracılar tarafından yabancı çikolata tröstüne peşkeş çekilen, iktidar tarafından uyutulan ve namerde muhtaç hale getirilen Karadeniz insanının trajedisinden söz ediyorum!..
Hikayeyi başından başlayarak anlatmak lazım aslında… Bir zamanlar fındık sayesinde müreffeh bir hayat yaşayan bir Karadeniz halkı vardı… Öyle ki, bir ton fındıkla bir araba alınabiliyor, çocuklar özel okullarda, üniversitelerde okutulabiliyor, fındığın bereketiyle 12-13 kişilik aile beyler, paşalar gibi yaşayabiliyordu!..
Son 10 yıl ise üretici için “karabasan yılları” oldu. Her yıl bir öncekinden kötü hale geldi, getirildi! Peki ama niçin? Peki ama nasıl?.. İşte tam bu noktada tanıdık bir isim,  bir zamanlar Tayyip Erdoğan’a en yakın isimlerden Alivreci Cüneyd Zapsu ismi devreye giriyor! Alivreci ne demek peki?
-Avrupalı alıcının, Türk tüccarla bir yıl öncesinden fındık fiyatı konusunda anlaşır ve kaparo verir. Diyelim ki kentali yani 100 kilosu için 300 dolardan anlaştıklarını varsayalım. Bu işleme “Alivre” denir. Bu işlemin peşinden koşan tüccara da alivreci.. Alivreci tüccarlar fiyatın artışından zarar, düşüşünden ise büyük kâr ederler.
Cüneyd Zapsu, Türk fındığının en büyük alıcısı Nutella’nın bir dönem temsilcisiydi. İşte bu yıllar ana şirket Ferrero’nun bugünkü konumuna ulaşmasında nadide kıratta “Elmas etkisi” yarattı!.. Bu işleri çok iyi bilen Zapsu, fındık konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştı…
-Karadenizli Zapsu’yu nasıl yad eder, kendilerine sormak lazım…

Fiskobirlik’in “idam” fermanı!.. Yıl 2006… Zamanın Başbakanı Erdoğan Karadeniz gezisi sırasında Ordu’da fındık üreticileri tarafından yuhalanınca  Fiskobirlik’e ağır şekilde yüklenerek şu suçlamaları yaptı:
-Çalmanız gereken Fiskobirlik’in kapısı. Devletin bir kurumu bizden mal almışsa karşılığını ödemekle yükümlüdür!..
Başbakan’ın ağır...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayasofya’da namaz Lozan’da yasak!.. 25 Temmuz 2020 | 1.934 Okunma Bağımsızlık gününde Ayasofya daveti!.. 24 Temmuz 2020 | 344 Okunma Tertemiz sosyal medya pirüpak iktidar!.. 23 Temmuz 2020 | 182 Okunma “Tayyip Bey bundan sonra daha açık oynayacak!” 22 Temmuz 2020 | 758 Okunma Cezaevi ve hükümlü tutuklu cenneti güzel memleketim!.. 21 Temmuz 2020 | 192 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar