Türkiye'deki diğer sığınmacılar

Suriyeli sığınmacılar Türkiye için en büyük milli güvenlik tehdidini oluşturuyorlar. Sayıları 3.5 milyonun üzerinde. Ne kadar üzerinde olduğu gizli tutuluyor, Suriyeliler ile ilgili  bir çok hususun gizli...

Suriyeli sığınmacılar Türkiye için en büyük milli güvenlik tehdidini oluşturuyorlar. Sayıları 3.5 milyonun üzerinde. Ne kadar üzerinde olduğu gizli tutuluyor, Suriyeliler ile ilgili  bir çok hususun gizli tutulduğu gibi. Örneğin sadece Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay gibi sınır kentlerimiz değil, Konya gibi Anadolu'nun tam ortasında bir kent bile Suriyeli sığınmacılardan ötürü adeta bir barut fıçısı. 150 bin sığınmacı yaşıyor Konya'da. 6  ayda  33 olay gerçekleşti. Ölenler oldu. Olayların nedeni çok boyutlu. Kültürel, ekonomik, etnik,  kriminal. Örneğin, aynı fabrikada çalışan Türk işçiler işten ucuz çalışan Suriyeliler lehine çıkarılınca, çalışan Suriyeliler ile çıkarılan Türk işçiler arasında büyük kavgalar çıkmış. Özetle, her yana yayılmış durumda Suriyeli sığınmacıları yol açtığı olaylar.

***

Ancak Suriyeli sığınmacıların dışında onlar kadar olmasa da büyük sorunlar yaşıyor Türkiye. Afganlar,  Iraklılar  ve İranlılar. Türkiye'ye büyük bir Afgan göçü  gerçekleşiyor. Halen 175 bin Afgan  olduğu tahmin ediliyor. Çoğu kırsal alanda çiftliklerde yaşıyor ve çalışıyorlar. Ahırlarda dahi kalıyorlar. Bir aile 2000 TL gibi bir maaş karşılığında çalışıyor. Bu vizesiz göç İran'a kaçan 900 bin Afgan'ın Doğu Beyazıt üzerinden girişleri ile oluyor. İran, Afgan sorunundan kurtulmak için Afganları Türkiye'ye yönlendiriyor. Türkiye tarafında da kimse engellemiyor. İran'ın şii Afganlara sunduğu öneri ise  İran'da ailenizin kalmasını istiyorsanız Suriye'de İran için Esad rejimi yanında savaşacaksınız şeklinde oluyor. Türkiye'ye vize alan Afganlar ise Kabil'de yerleşik bir çetenin 5000 Dolar'a temin ettiği vizeler ile Türkiye vizesi alarak giriyorlar ülkemize.

Afganistanlılar Türkiye'ye gelen en fakir, eğitimsiz grup.  Bir çoğunda  Hepatit-B, tüberküloz çok yaygın. Sivas'ta bir Afgan'da cüzzam bile tespit edildi. Afganlar çok büyük bir sağlık tehdidi oluşturuyorlar.  2 sene sonra Türkiye'de ortaya çıkacak büyük sağlık sorunlarını uluslararası kuruluşlar bekliyorlar. Afganların Türkiye için oluşturduğu bir diğer tehdit uyuşturucu getirmeleri. Ve Türkiye artık uyuşturucuda transit ülke olmaktan çıkıyor, hedef ülke Pazar haline geliyor. Afganlar yanlarında eroin getiriyorlar. Suriyeliler ise cesaret artırıcı ve uyanık tutan, kokain benzeri olduğu söylenen sentetik bir uyuşturucu getiriyorlar.

***

Tabii bu arada Türkiye'de güçlü bir Suriye mafyası oluşuyor. Bu mafyanın çok güçlü de bir insan kaynağı var.  Suriye iç savaşının klinik depresyona sürüklediği, Türkiye'de eğitimsiz, umutsuz, köksüz kalan 600 binden fazla Suriyeli çocuk. Kısa bir süre önce bir grup 12-14 yaş grubundaki Suriyeli çocuk bir Türk kahveciyi bıçaklayarak öldürdüler.  Devletin mafya ile mücadelesinde en önemli gücü teknik istihbarattan kaynaklanıyor. Ancak kendi aralarında Arapça'nın değişik lehçelerini konuşan bir mafyaya karşı mücadele çok zor olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yılda ekonomik kriz 07 Ocak 2019 | 3.105 Okunma Başka açılardan Suriyeli sığınmacılar sorunu 31 Aralık 2018 | 1.245 Okunma Büyük Ekonomik Kriz 25 Aralık 2018 | 3.110 Okunma Halkın parası nasıl harcanıyor? 17 Aralık 2018 | 1.116 Okunma İYİ Parti Suriyeli sığınmacılar konusunda ne diyor? 10 Aralık 2018 | 3.594 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar