Rusya bir diziliş devrimi doğurabilir

Çeyrek finaldeki sekiz takımdan ikisi sürekli, biri de zaman zaman üçlü savunma oynadı. Kupanınin golcü takımları da bu üçü. Ayrıca son sekizli arasında duran toptan gol yemeyen de yok. Rusya’2018...

Çeyrek finaldeki sekiz takımdan ikisi sürekli, biri de zaman zaman üçlü savunma oynadı. Kupanınin golcü takımları da bu üçü. Ayrıca son sekizli arasında duran toptan gol yemeyen de yok.

Rusya’2018, üçlü savunma oynayanların kupası olmaya doğru gidiyor. İngilizler top dururken, Belçika sete yerleştiğinde tehlikeli. Ruslar’sa duran topları bir türlü savunamıyorlar.

Çeyrek finale 6 Avrupalı, 2 Güney Amerikalı kaldı. Hatta algoritma gereği finalde bir Avrupalı’nın yeri garanti. Güney Amerikalılar’ı genelde yetenekle tanımlarız ama enteresandır, şu anda kupanın en az gol yiyen iki ekibi Brezilya ve Uruguay (1’er gol). 

Çeyrek finale kalan 8 takımdan ikisi sürekli, biri de zaman zaman 3’lü savunma oynadılar: Belçika, İngiltere ve Rusya... Şu anda kupanın en golcü üç takımı da bunlar: Belçika (12), İngiltere (9) ve Rusya (9)... Elbette üç takımın üçlü savunmalarını aynı potada eritemeyiz ve golcülüklerini diziliş ezberine sıkıştıramayız. Zira Rusya (üçlü savunma tercih ettiğinde) bekleri daha defansifti, daha ziyade bir 5-3-1-1’di onların görüntüsü. Belçika ve İngiltere ise ofansif kenar oyuncularıyla Rusya’ya göre daha fazla risk alan taraftılar.

Aslında çeyrek finalist takımlar, hücum biçimleriyle de birbirlerinden ayrışıyorlar: İngiltere kaydettiği 9 golün 7’sini duran toplardan bulurken; Brezilya 7 golde sadece 1 kornerden faydalandı. Instat verilerine göre kalan 8’li içinde; yerleşik hücumda en fazla gol atan ekip Belçika (7 gol). Kontra ataklardan en fazla sonuç alan da Belçika ve Hırvatistan (3’er gol). Rusya sağ kanat (4), Brezilya sol kanat (3) lideri.

Çeyrek finalist sekizlinin yediği gollere baktığımızda ise en enteresan veri Rusya’da: Duran toplardan kalelerinde tam 5 gol görmüş Ruslar... Uruguay’ın da kornerden gol yemesiyle, sekizli içinde duran toptan gol yemeyen kalmadı. 

İNGİLTERE HAKSIZLIĞA UĞRUYOR
Sadece ikinci tur maçları istatistiğine bakıldığında, İngiltere rakip yarı alana 84, üçüncü bölgeye 56 kez girmiş. Kendileri gibi 120’şer dakika oynayan İspanya, Hırvatistan gibilerin önündeler bu rakamlarla. Sadece ceza alanı etkinliği konusunda gerideler ki bu da büyük ölçüde kadrolarında Quintero tipi bir yaratıcı olmamasıyla ilgili. Sterling’in 4 maçta da etkisizliği akıl almaz gerçekten.

İkinci turun flaş performansını gösteren Fransa ise rakip yarı sahaya 43, üçüncü bölgeye 28 girişle, 16 takım arasında sonuncu. Çünkü mükemmel bir ‘geçiş oyunu’ oynadılar, çok çabuk çıktılar ve çok verimli hücum ettiler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fenerbahçe kendi kendini imha etti 24 Nisan 2024 | 3.077 Okunma Koç ve Kartal’ın dar vizyonlarının bedeli 23 Nisan 2024 | 508 Okunma Icardi’nin ufkunda Hagi’yle Alex var 22 Nisan 2024 | 424 Okunma Mendilibar’ın aklı Aston Villa'daydı, İsmail Kartal'ın aklı Sivas'taydı 20 Nisan 2024 | 401 Okunma Tur değişikliklerden sonra gitti 19 Nisan 2024 | 712 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar