MHK'ya bilgisayar gerek!

HAFTA sonu ülke futbolunda yaşanan, “Trabzonspor-Fenerbahçe hakem ataması” garabetini biraz yetersiz okuduğumuz kanaatindeyim. Bir ligde, peş peşe iki sezonda aynı takımlar arasında oynanan dört maçı aynı...

HAFTA sonu ülke futbolunda yaşanan, “Trabzonspor-Fenerbahçe hakem ataması” garabetini biraz yetersiz okuduğumuz kanaatindeyim.

Bir ligde, peş peşe iki sezonda aynı takımlar arasında oynanan dört maçı aynı hakemin yönetmesi, İngiltere’de, İspanya’da, İtalya’da ya da Türkiye’de, nerede olursa olsun ufak çaplı bir skandaldır. Ve bu skandalın tüm boyutlarıyla ele alınması, bugünün spor medyasının tarihi sorumluluğudur bence.

Şu sıralar Fransa Ligue 1’de 23, İtalya Serie A’da 22, Almanya 1. Bundesliga’da da 20’nci hafta maçları tamamlanmış durumda. Yani ligin ikinci yarıları itibariyle Fransız hakem komitesi 40, İtalya 30, Almanya 27 hakem ataması yaptı.

Bu atamaların tek bir tanesi bile, ilk yarıda aynı fikstürü yöneten hakemle aynı değil. Bu 3 büyük ligde tek bir tane bile kesişen atama yok.


ÇOK BÜYÜK BİR FİYASKO...
İNGİLTERE ve İspanya liglerini eş değerlendirmeye almak doğru değil, çünkü oralarda durum biraz farklı. İngiltere’de bir sezonda 380 Premier Lig maçını sadece 18, İspanya’da da 20 hakemle götürüyorlar (Süper Lig’de 306 maç, 22 hakem var).

Yani İngiltere’de hakem başına ortalama 21, İspanya’da 19, Türkiye’de 14 maç düşüyor.

Bir Türk hakemin yükü, İngiliz hakeme göre yüzde 30 az. Hatta orada iki yerel kupa oynandığı düşünülürse yüzde 40 az.

Dolayısıyla İngiltere’de, İspanya’da zaten matematiksel olarak atama kesiştirmemek işi kolay değil (Ki bu zorluğa rağmen İngiltere’de bu yıl sadece 4 fikstürü aynı hakem yönetmiş: Liverpool-Burnley, M. United-Everton, Burnley-C. Palace ve Southampton-M. United). İspanya’da da bu sayı 2 (Celta Vigo-Sociedad ve Malaga-Eibar)... Deniz Çoban yazdı, Türk MHK’si, şu ana kadar ikinci devrede sadece 18 hakem ataması yapmasına rağmen bunl...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fenerbahçe kendi kendini imha etti 24 Nisan 2024 | 3.045 Okunma Koç ve Kartal’ın dar vizyonlarının bedeli 23 Nisan 2024 | 508 Okunma Icardi’nin ufkunda Hagi’yle Alex var 22 Nisan 2024 | 424 Okunma Mendilibar’ın aklı Aston Villa'daydı, İsmail Kartal'ın aklı Sivas'taydı 20 Nisan 2024 | 401 Okunma Tur değişikliklerden sonra gitti 19 Nisan 2024 | 712 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar