Bu borçla bir takım kurulsaydı dünya 12’ncisi olacaktı!

Ali Koç’un geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısı, Fenerbahçe için bir milat. Artık sarı lacivertli kulüpte (ve aslında tüm büyük kulüplerde) Lale Devri’nin bitişinin...

Ali Koç’un geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısı, Fenerbahçe için bir milat. Artık sarı lacivertli kulüpte (ve aslında tüm büyük kulüplerde) Lale Devri’nin bitişinin, iktisat biliminin devreye girme zorunluluğunun ilanı bu.

Koç’un verdiği bilgilere göre, Fenerbahçe’nin borcu 621 milyon Euro. Fenerbahçe, 19 yıllık Yıldırım döneminde toplam 376 milyon Euro ederinde futbolcu transfer ediyor, oyuncu satışındansa 156 milyon Euro geliri söz konusu. Şu anda futbol takımının market değerinin de 80 milyon olduğu düşünülürse (ve Yıldırım’ın da Okocha ve Baliç’li değerli bir kadro teslim aldığı hatırlanırsa), ortada sadece futbolcu yatırımından doğan 200 milyon Euro’nun üzerinde bir kayıp var.
Elbette tablodaki payı futbolun çok altında olan diğer branşlar gibi kalemlerle, totalde 621 milyon Euro’luk bir borç oluşmuş. Bu borcun global futbol piyasasındaki karşılığının ne olduğunu tartabilmek için şöyle bir veri koyabilirim ortaya: Şu anda “futbolcu market değerleri toplamı ligi”nin lideri, 1 milyar 200 milyon Euro’luk takımıyla Barcelona... Dünyada Fenerbahçe’nin borcundan daha fazla para harcayarak kurulan sadece 11 futbol takımı var: Barcelona, City (1,070), Chelsea (959), Real Madrid (957), Liverpool (912), Bayern (879), Juventus (852), Manchester United (848), Tottenham (834), PSG (832) ve Atletico (827 milyon Euro).
Yani Fenerbahçe, son 20 yılda yaptığı 621 milyon Euro borçla şu anda sıfırdan bir futbol takımı yaratsaydı, 583 milyonluk Arsenal’den, 514 milyonluk Inter’den değerli olacaktı kadrosu!

Spor Kulüpleri Yasası konusu

ŞU anda 4 büyük kulübün başında da çok değerli başkanlar var; üslupları, tarzları, yönetim modelleri, 20 yıldır özlediğimiz türden. Onların kulüplerini hem yarışmada tutup, hem düzlüğe çıkarma gibi bir ülküleri var, farkındayım. Ancak bunun dışında bir sorumlulukları daha var 4 başkanın: Kulüpleri, başkanların hegemonyasından kurtarmak. Kendilerinden önce yaşanan felaketlerin, kendilerinden sonra yaşanmasına engel olmak. Şu anda görevde Koç var, Orman var, taraftar mutlu. Ancak yarın onlar görevi başka kifayetsizlere devrettiklerinde kulüpler yine aynı korkunç mantalite ile mi yönetilecek? Buna yasa yoluyla dur demenin bir yolu yok mu?
Aslında, bu kaosu durdurmanın 1 numaralı yolu, Spor Kulüpleri Yasası. Kulüp başkanı ve yöneticilerini, aşırı borçlanmadan sorumlu tutacak bir model geliştirilmesi. Bir başkan, kulübü bir daha kendine veya başkalarına yüz milyonlarca borçlandırıp çıkamamalı sistemden. Yasa değişikliğini heyecanla bekliyoruz doğrusu.

Ağaoğlu tüzüğü model olmalı

AHMET Ağaoğlu yönetimi, Trabzonspor’da tüzüğü değiştirmiş; yeni 84’üncü maddeye göre artık yönetimler, kafalarına göre bütçe dışı harcama yapamayacaklar. CNN Türk’te bizim programa bağlandı ve bundan böyle bütçenin yüzde 10’dan fazla dışına çıkan borçtan, yöneticilerin müştereken sorumlu olacaklarını açıkladı Ağaoğlu.
Daha önce Dursun Özbek de Galatasaray’da böyle bir devrimin fitilini ateşlemişti. Bu hareket, kulüplerin de Türk futbolunun da kurtuluş reçetesi. Tüm kulüp başkanlarının ivedilikle alması gereken önlem bu bence.

Bu çocuğa dikkat

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tur değişikliklerden sonra gitti 19 Nisan 2024 | 637 Okunma Zico'nun vizyonuna dönülmeli 18 Nisan 2024 | 507 Okunma Bu bir Okan Buruk başyapıtı 16 Nisan 2024 | 765 Okunma Dokuz buçuk numara Dzeko 15 Nisan 2024 | 509 Okunma Beşiktaş’ın önünde Polonya gerçeği vardı 14 Nisan 2024 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar