3 bin 657 gün sonra

Euro 2008 yarı finalinde Viyana’da İspanya, Rusya’yı yendiğinde oradaydım. O gün de takımın umudu Ramos, Iniesta ve Silva’ydı. 3657 gün sonra dün Luzhniki’de, o umuttan fazlası yoktu sahada.DÜNYA Kupası...

Euro 2008 yarı finalinde Viyana’da İspanya, Rusya’yı yendiğinde oradaydım. O gün de takımın umudu Ramos, Iniesta ve Silva’ydı. 3657 gün sonra dün Luzhniki’de, o umuttan fazlası yoktu sahada.

DÜNYA Kupası ev sahipliğini kazanan her ülkenin, 7-8 yıllık devrim planı, yaygın bir durum. Ruslar da benzer heyecanlara kapılmışlardı; zaten ligde yabancı sayısını da bu yüzden azalttılar. Sonra çılgın bir fikir atıldı ortaya: 2017’de federasyon bir kulüp kuracak, tüm milli futbolcuları 1 yıllığına kendi kulüplerinden kiralayacak. O yeni takım, özel izinle 1 sezon Rusya Premier Ligi’nde oynayacak. Böylece Dünya Kupası’na çok uyumlu bir takımla gelecekler.

Bu planların hiçbiri hayata geçmedi elbette. Hatta Euro 2016’da öyle bir dibe vurdular ki, bir ara milli takımı lağvettiler. Ulusal futbola kilit vurdular. Sonra da çok az iddiayla başladılar Dünya Kupası’na. Rus halkının başlangıçta Dünya Kupası’na ilgisi sıfırdı neredeyse.

Cherchesov’un da farklı düşündüğünü sanmıyorum; zaten Dzyuba’lı formülü de Arabistan maçının sonlarında tesadüfen buldu. A planı bu değildi. Mancini’nin Zenit’ten kovup itibarsızlaştırdığı Dzyuba, bir anda Rusya’nın tek hücum planı ve umudu oldu. Ve Rusya, tesadüfen başarıya gidiyor adeta kupada.

İspanya’ysa aynen Almanya gibi bir geçiş sürecinde. Bu süreci yumuşak bir şekilde kotaran Lopetegui’nin ayrılışı sonrası tam olarak ne yapması gerektiğini bilmeyen Hierro şaşkın. Hierro, 3657 gün önce Rusya’yı farklı yenip kupaya giden altın jenerasyondan farklı bir iş yapmak istiyor; tiki-taka değil, daha hızlı kaleye giden bir takım. Ama bunu yapabilecek doğru ismin Hierro olmadığını da, kendisi
dahil herkes biliyor
sanırım.

FIFA SIRALAMASI İŞE YARAMAZ MI?

RUSYA’da şanslıydık, sadece bir grupta terfi bilmecesi, fair-play puanıyla çözüldü. Ancak 2022 ve 2026’da bu kadar şanslı olmayabiliriz. Özellikle Amerika’2026’yı 48 takımlı ve 16 gruplu bir kaos bekliyor. Gruplarda yalnızca 3 takım ve 3 maç olacağı için, puan-averaj eşitliği birçok grupta yaşanacak; son müsabakalar çok ilginç ve can sıkıcı tablolara gebe olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tur değişikliklerden sonra gitti 19 Nisan 2024 | 597 Okunma Zico'nun vizyonuna dönülmeli 18 Nisan 2024 | 507 Okunma Bu bir Okan Buruk başyapıtı 16 Nisan 2024 | 765 Okunma Dokuz buçuk numara Dzeko 15 Nisan 2024 | 509 Okunma Beşiktaş’ın önünde Polonya gerçeği vardı 14 Nisan 2024 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar