Elle oynama kuralı değişiyor

Uğur Meleke yazdı. IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) Danışma Kurulu, Salı günü Londra’da buluştu ve 2 hafta sonra yapılacak yıllık toplantı için tavsiye kararları aldı. Kararların en dikkat...

Uğur Meleke yazdı.

IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) Danışma Kurulu, Salı günü Londra’da buluştu ve 2 hafta sonra yapılacak yıllık toplantı için tavsiye kararları aldı. Kararların en dikkat çekicisi, ‘elle oynama’ kuralının daha anlaşılır ve daha stabil hale getirilmesi... Bu konu, benim de 13 yıldır çok kafa yorduğum ve çok kalem oynattığım bir alan.
IFAB, futbol oyun kurallarını belirleyen kurum. Senede 2 kez toplanıyor ve irili-ufaklı değişikliklerle futbolun kaderini tayin ediyorlar. Kurulun yarısı FIFA’dan, yarısı da Britanya futbolu yöneticileri. 22 Kasım’da değiştirilmesi muhtemel kurallar arasında, oyundan çıkan futbolcunun en yakın çizgiden sahayı terk etmesi ve kale atışına ceza alanı içinde temas gibi iki kritik konu var. İkisi de muazzam hamleler.
22 Kasım’daki ana temaysa, elle oynama kuralı olacak gibi görünüyor. IFAB, bu karmaşık konuyu daha anlaşılır hale getirmek istiyor. Bunu nasıl yapacaklarına dair elimizde bir veri yok; ancak benim önerilerim şunlar:
1) Futbol, temelinde dikkatsizliği, kontrolsüzlüğü, beceriksizliği cezalandıran bir oyun. Topla oynamak için ayağınızı sallarken ıskalar ve bilinçsizce rakibinize vurursanız bu faul, sarı kart hatta kırmızı kartla bile cezalandırılabilir. Ama enteresan bir şekilde hentbol kuralında yeteneksizlik cezalandırılmıyor. Bu beklenti revize edilmeli.
2) Top, eğer bir futbolcunun eline/koluna, vücudunun diğer bir bölgesinden geliyorsa bu cezalandırılmalı. Bir futbolcu kafasıyla topu koluna vuruyorsa bu dikkatsizliktir, beceriksizliktir, cezalandırılmalıdır.
3) Top bir futbolcunun eline/koluna takım arkadaşından geliyorsa cezalandırılmalı. Bu iki futbolcunun ortak beceriksizliğidir, rakip takımın dahli yoktur.
4) Yerde müdahalelerdeki elle oynamalar cezalandırılmalı. Futbol ayakta oynanan bir oyun. Sporcunun yatarak alt uzaydaki alanını geni...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tur değişikliklerden sonra gitti 19 Nisan 2024 | 695 Okunma Zico'nun vizyonuna dönülmeli 18 Nisan 2024 | 507 Okunma Bu bir Okan Buruk başyapıtı 16 Nisan 2024 | 765 Okunma Dokuz buçuk numara Dzeko 15 Nisan 2024 | 509 Okunma Beşiktaş’ın önünde Polonya gerçeği vardı 14 Nisan 2024 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar