Derbinin FÜTZ analizi

Türk Telekom Stadı’nda yarın oynanacak olan Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması öncesi derbinin FÜTZ, yani fırsatlar-üstünlükler-tehditler-zayıflıklar analizini yapalım isterseniz...Süper Lig’i...

Türk Telekom Stadı’nda yarın oynanacak olan Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması öncesi derbinin FÜTZ, yani fırsatlar-üstünlükler-tehditler-zayıflıklar analizini yapalım isterseniz...

Süper Lig’i 30 yıldır yakından izliyorum, sanırım ilk kez bir Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde bu kadar az yıldız, bu kadar az kaliteli oyuncu sahne alacak. Kalite düşük olunca topu yere indiremiyorsunuz. Havanın iki hakimi Donk ve Frey, derbinin iki yıldız adayı… Derbinin SWOT (ya da FÜTZ*, yani fırsatlar-üstünlükler-tehditler-zayıflıklar) analizini yapmaya çalıştım.

Üstünlükler
Galatasaray: Gomis yok, artık lig dengede. Galatasaray’ın bu sene bir numaralı oyuncusu Ali Sami Yen, iki numarası Ali Sami Yen, üç numarası Muslera. Sarı kırmızılılar baskıyla başlarsa yenisi bol rakibini ilk 15’te şaşırtabilir.
Fenerbahçe: Böyle bir derbide rakibinizin ağır favori olması, bir tür avantaja dönüşebilir. Ankaragücü’ne karşı yanlış tercih olan savunmada kalabalık durup, öne uzun metrajlı top vurma oyunu, Galatasaray’a karşı doğru kabul edilebilir.

Zayıflıklar
Galatasaray: Malatyaspor’un Galatasaray’a karşı kullandığı hemen her kornere Malatyalı bir oyuncu vurdu. Hatta her kornerde 2-3 oyuncu daha bomboştu! Sarı-kırmızılılar alanı değil havayı savunuyorlar adeta.
Fenerbahçe: Sanırım son yılların en kötü üçlü savunmasını izliyoruz. Sol stoperle libero arasına ya da sağ stoperle libero arasına atılan her topta sıkıntı yaşanıyor. Beş kişi, daha önce dört kişinin paylaştığı alanı paylaşamıyorlar.

Fırsatlar
Galatasaray: Beklentimin sıfır olduğu, olağanüstü gayrıciddi bulduğum Donk, beni inanılmaz yanılttı. Malatya maçında en uçta muhteşem bir Donk performansı izledik. Sadık-Murat’ı havada çaresiz bırakan Donk, Fenerbahçe savunmasını da pekala çok zorlayabilir.
Fenerbahçe: Ozan Kabak, Galatasaray savunmasında sorumluluk alan tek adam. Topla çıkmayı, dikine pas atmayı deneyen tek adam. Ama bu cesareti bazen lüzumsuz top kaybı olarak rakiplerine fırsat veriyor. Frey presle Ozan’ı zorlayabilir.

Tehditler
Galatasaray: Selçuk Malatya’da sadece ilk 8 dakikada 2 kritik isabetsiz pas, bir anlamsız korner, bir de kalça yaslayarak başarısız faul alma denemesiyle Galatasaray’ın temeline dinamit koydu. Eğer oynarsa, Fenerbahçe’nin en büyük kozu olabilir.
Fenerbahçe: Ankaragücü önünde Slimani’nin zorla kırmızı kart görme çabası tehlikeli. Sarı-lacivertlilerde bir başıboşluk, bir vurdumduymazlık oluşursa çok kolay kart görebilirler derbide. Özellikle Benzia sakin kalmaya çalışmalı.

+++++
Comolli’nin (varsa) sihri burada lazım

“Cumartesi günü oyuncuydum. Çarşamba günü kendimi teknik direktör olarak buldum! Herhalde benden futbolcu olarak kurtulmanın tek yolunun bu olduğunu düşündüler”
Futbolcu Klopp’un teknik adamlık becerilerini keşfeden adam Mainz’ın dâhi sportif direktörü Christian Heidel’dı. Gelen hocaların Klopp’tan taktiksel ipuçları aldığını fark edince, 2001’de görevi ona teslim etti. Thomas Tuchel’e Mainz’da şans veren adam da Heidel’dı. Tuchel, Mainz öncesi 1. Bundesliga’da tek bir dakika top oynamamış, tek bir dakika antrenörlük yapmamıştı. Halen Schalke’de sportif direktör olarak görev yapan Heidel, orada da görevi 32 yaşındaki Tedesco’ya teslim etti. Tedesco’nun da Schalke öncesi tüm antrenörlük kariyeri, 12 maçlık Erzgebirge Aue macerasından ibaret. Fenerbahçe, şu anda bir antrenör seçme aşamasında. Ben olsam görevi tereddütsüz Ersun Yanal’a verirdim. Ancak Koç’un düşüncesi yabancı hoca getirmekse işte bu noktada (aynen Heidel sihri gibi) Comolli sihrine ihtiyacı var. Tabii eğer böyle bir sihri varsa!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Krizden çıkmak için Montella’ya 4 öneri 28 Mart 2024 | 529 Okunma Montella'nın artık Adana'dan çıkması gerek 27 Mart 2024 | 689 Okunma Montella’nın hayali Van Gaal’in Hollanda'sı 23 Mart 2024 | 363 Okunma Durdurun futbolu inecek var 18 Mart 2024 | 1.432 Okunma İlk kez güçlü reaksiyon verdiler 17 Mart 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar