Pektemek Negredo’dan daha pahalı

Beşiktaş’ta, yüksek maaşı bahane edilerek İspanyol golcü satıldı. Ancak ufak bir fayda/maliyet analizi yapacak olursak 1.7 milyon alan Pektemek, 4.4 alan Negredo’dan daha pahalıydı. BEŞiKTAŞ geçen sezonun devre...

Beşiktaş’ta, yüksek maaşı bahane edilerek İspanyol golcü satıldı. Ancak ufak bir fayda/maliyet analizi yapacak olursak 1.7 milyon alan Pektemek, 4.4 alan Negredo’dan daha pahalıydı.

BEŞiKTAŞ geçen sezonun devre arasında Cenk’i satarken de, acele etmemeleri gerektiği düşüncesindeydim. O sıralarda Cenk zaten İngiltere’de merak uyandıran bir oyuncuydu, ününü Devler Ligi vasıtasıyla yapmıştı. Önünde 2 Bayern maçı vardı. Sezon ortası 25 teklif edilen Cenk’in sezon sonu belki de 30-35 edeceğine emindim.

Cenk alelacele satıldı. Beşiktaş 2 sezon üst üste kazandığı ligi kaybetti. Süper Lig’de 1’incilik ile 4’üncülük arasındaki yayın havuzu prim farkı 15 milyon TL... Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nden de oldu; gruplara katılım ödülü olan 15,250 milyon Euro’yu da alamadı. Ayrıca Şampiyonlar Ligi yayın havuzu primi olan 15 milyon Euro’yu da Galatasaray’la paylaşmış olsa, oradan da yaklaşık 7,5 milyon Euro kazanacaktı. Bu rakamları topladığınızda zaten Cenk’ten kazandığınız bonservisin daha fazlasını, hedeflerinizden olarak yitirdiğinizi görüyorsunuz.

Cenk Ocak’ta gitti. Beşiktaş Ocak’tan Eylül’le kadar ikna edici bir santrfor takviyesi yapamadı. Eldekilerin en iyisi Negredo ile sezonu sürdürecekler zannederken, şimdi de yüksek maaşı bahane edilerek İspanyol golcü satıldı. Süper Lig’de bir galibiyetin ödülü 2,2 milyon Lira. Şampiyonluk ödülü 30 milyon Lira. Uefa Avrupa Ligi’nin ödülleri de artık hiç yabana atılacak düzeyde değil: Bir galibiyete 570 bin Euro, gruptan çıkmaya ise 1,5 milyon Euro ödüyorlar. Kupayı kazanan takım sadece finalden 8,5 milyon Euro ekstra alacak. Ve siz önünüzde bunca maddi-manevi hedef varken Negredo’yu da pahalı bir oyuncu olduğu gerekçesiyle gönderiyorsunuz.

Ben iktisatçıyım, ufak bir fayda/maliyet analiziyle rahatlıkla şu itirazı yapabilirim bu teze: Bence 1.7 milyon alan Pektemek, 4.4 alan Negredo’dan daha pahalıydı. Ne dersiniz?

AVRUPA LİGİ ARTIK DAHA CAZİP

Belki farkındasınızdır, UEFA önemli bir dönüşüm geçirdi. Başkan değişti, Şampiyonlar Ligi’nin sponsorluk anlaşmaları bu sezon başı itibariyle bitti, yeni bir döneme geçildi. Hem Kupa 1’de, hem de Kupa 2’de dağıtılan ödüller önemli oranda arttı. Bu yıl UEFA iki kupadan 3,250 milyar Euro gelir bekliyor ve bunun yüzde 93’ünü kulüplere dağıtacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Durdurun futbolu inecek var 18 Mart 2024 | 743 Okunma İlk kez güçlü reaksiyon verdiler 17 Mart 2024 | 80 Okunma Bu maça bir top yetmez 17 Mart 2024 | 148 Okunma Avrupa dokuzunculuğu önemli 15 Mart 2024 | 284 Okunma Santos’un elindeki kullanım kılavuzu 12 Mart 2024 | 313 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar