Dünkü F.Bahçe ‘BenfIca 2017’ gibiydi!

Benfica geçen yıla 4-4-2 başlamış, beşli orta sahalara merkezi kaybedince 4-3-3’e dönerek toparlamışlardı. Dün Fenerbahçe’nin sorunu aynıydı: Merkezi kaybetmek. ESTADIO da Luz atmosferini iyi biliyorum. Belki...

Benfica geçen yıla 4-4-2 başlamış, beşli orta sahalara merkezi kaybedince 4-3-3’e dönerek toparlamışlardı. Dün Fenerbahçe’nin sorunu aynıydı: Merkezi kaybetmek.

ESTADIO da Luz atmosferini iyi biliyorum. Belki Camp Nou veya Wembley gibi devasa değil. Ama tribünler dik, akustik güçlü, taraftar organize. 2013’te Fenerbahçe ve 2016’da Beşiktaş da bu Işık Stadı’na alışana kadar ilk devrelerde çok bocalamışlardı. Dün de birçok yenisiyle Fenerbahçe’nin bocalaması doğal.

Ancak maçın kaderini bu bocalama belirlemedi aslında... Cocu’nun PSV’de genelde tercih ettiği dizilişin 4-3-3 olduğunu biliyoruz. Belki de Fenerbahçe’de de orta vadede planı bu olacak. Ancak muhtemelen şu anda elinde klasik bir santrfor olmadığı için gerek Feyenoord ve Cagliari önünde, gerekse dün Alper-Giuliano’lu bir 4-4-2’yi tercih etti. Biliyorum, ileri ikili Alper-Giuliano ise buna 4-6-0 da diyebilirsiniz. Ama ileri ikiliniz gerçekten de orta sahanızla bütünleşiyorsa, altılıyorlarsa diyebilirsiniz bunu. Dün Alper’le Giuliano hem orta sahayı altılamaktan, hem rakibe önde baskı yapmaktan, hem top tutmaktan çok uzaklardı. Fenerbahçe kazandığı hemen hiçbir topu 10 saniye boyunca ayağında tutamadı ve ivedilikle Benfica’ya iade etti. Böyle olunca, tenis topu gibi geri döndü Benfica hücumları. Ve baskı altında yorulan Fenerbahçe savunması, bir noktada açık verdi doğal olarak.   

Fenerbahçe, kâğıt üzerinde Benfica’nın üçte biri değerinde gözükmesine rağmen; Portekizliler’den çok zayıf bir takım değil. Dün Alper’le Giuliano daha realist bir top oynasalar, ayakta kalsalar, serseri topların tamamı Benficalılar’ın olmasa pekala Fenerbahçe oradan 0-0’la dönebilirdi. Rövanşta Phillip Cocu, karşısında Pizzi-Fejsa-Gedson’lu harika bir orta üçlü olduğunu unutmamalı. Sistemi muhakkak 4-3-3’e evirmeli.

BENFICA GEÇİLİRSE ‘İKİ TAKVİYE’ YAPILACAKMIŞ!


ÖNCEKİ günkü Hürriyet’te Süleyman Arat imzalı haberi görmüşsünüzdür: Fenerbahçe Benfica’yı geçebilirse, iki takviye yapacakmış. Sanırım Yıldırım’ın 10 senedir yaptığı hataya, şimdi de Koç yönetimi düşüyor. Bu yıl Devler Ligi ön elemesinde 5 büyük lig temsilcilerinin olmayacağı, Portekizli, Rus, Ukraynalı’larla karşılaşılacağı Mayıs’ta belliydi. Devler Ligi’ne girmek için dev bir fırsat var ve en kritik gün, 7 Ağustos... 7 Ağustos’ta iyi bir sonuç alırsanız, muhtemelen bu turu da, play-off turunu da geçeceksiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zico'nun vizyonuna dönülmeli 18 Nisan 2024 | 505 Okunma Bu bir Okan Buruk başyapıtı 16 Nisan 2024 | 765 Okunma Dokuz buçuk numara Dzeko 15 Nisan 2024 | 509 Okunma Beşiktaş’ın önünde Polonya gerçeği vardı 14 Nisan 2024 | 204 Okunma İF’ten önce: 3 İF’ten sonra: 2 12 Nisan 2024 | 221 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar