13+1 Asyalı, bu ligin devrimi olur

Dünya futbolunun yükselen değeri Asya... Çin, Japonya, Katar ve Suudi Arabistan ligleriyle karşılıklı ilişki kuran, 2020’lerin kazananı olacak. Türk futbolu bu sıcak fırsatı kaçırmamalı.İran...

Dünya futbolunun yükselen değeri Asya... Çin, Japonya, Katar ve Suudi Arabistan ligleriyle karşılıklı ilişki kuran, 2020’lerin kazananı olacak. Türk futbolu bu sıcak fırsatı kaçırmamalı.

İran, İspanya-Portekiz’li gruptan çıkıyordu neredeyse. Dünya devleri Almanya Kore’ye, Kolombiya Japonya’ya kaybettiler. Salah’lı Mısır’ı evine puansız gönderen sürprizi Suudi Arabistan yaptı. 2018 Dünya Kupası’nı 15 Temmuz’da bir Avrupalı ya da bir Güney Amerikalı evinde götürecek ama turnuvanın kazananlarından biri de Asya kıtası oldu kesinlikle.

Aslında Asya futbolunun bu kupada kıpırdanacağını öngörmek çok zor değildi; zira kıtanın zengin ligleri bir süredir futbola çok büyük yatırımlar yaptılar. Katar, Çin, Japonya ve Arabistan liglerindeki yükselişin yerli futbolcularına da olumlu yansıyacağı muhakkaktı. Tabii bunun üzerine Almanya Ligi’nin Japon, Rusya Ligi’nin İranlı, İspanya Ligi’nin Arabistanlı lejyonerlerini de ekleyin. Asya yükseliyor. Ve bu noktada Türkiye için önemli bir fırsat var.

Katar, Arabistan, Çin gibi turnuvaların Süper Lig’e ilgisi olağanüstü. Yıllardır olgun yabancıları pahalıya alıp, üstüne para vererek gönderen Süper Lig, nihayet iyi birkaç müşteri buldu bu futbolculara. Demba Ba, Ersan, Podolski, Tuncay gibi onlarca futbolcumuz, son 5 yılda Asya yolunu tuttular. Bu, bizim için muhteşem bir fırsat. Şimdi yapılması gereken bu ilişkiyi karşılıklılaştırmak. O ülkelerden futbolcu transferi yapmak. TFF, yabancı sınırını 13+1 (ya da 14+1) olarak revize edip 1 Asyalı transferini teşvik etmeli. Neredeyse tamamı batakta olan, finansal fair-play çıkmazındaki kulüplerimizin, ekonomik olarak çıkış yolu Asya’da çünkü.

VİDEO HAKEM NEYİ DEĞİŞTİRDİ?

Nasıl İngiltere’66’yı Hurst’ün golüyle, Meksika’86’yı Tanrı’nın eliyle hatırlıyoruz; yıllar sonra bu turnuvayı da VAR kararlarıyla anımsama ihtimalimiz yüksek. VAR müdahaleleri şu ana kadar sınıfı geçti; oyunu fazla bölmedi ve olumlu katkılar yaptı. Belki bu turdan sonra skandal bir karar olacak, bilemiyoruz. VAR, zaten sıfır hata vadetmiyor, “daha az hata” amaçlanan şey.

VAR’ın yarattığı hava da olumlu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Krizden çıkmak için Montella’ya 4 öneri 28 Mart 2024 | 596 Okunma Montella'nın artık Adana'dan çıkması gerek 27 Mart 2024 | 690 Okunma Montella’nın hayali Van Gaal’in Hollanda'sı 23 Mart 2024 | 363 Okunma Durdurun futbolu inecek var 18 Mart 2024 | 1.471 Okunma İlk kez güçlü reaksiyon verdiler 17 Mart 2024 | 82 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar