Venezuela altınları!..

Süper güç ABD, Latin Amerika’yı arka bahçesi gibi görür. Güney Amerika Kıtası’nın ucundaki Şili’den ta yukarılardaki El Salvador, Nikaragua, hatta Meksika’ya kadar uzanan coğrafya, ABD’nin...

Süper güç ABD, Latin Amerika’yı arka bahçesi gibi görür.
Güney Amerika Kıtası’nın ucundaki Şili’den ta yukarılardaki El Salvador, Nikaragua, hatta Meksika’ya kadar uzanan coğrafya, ABD’nin nüfuz alanıdır.
Bu muazzam alandaki ülkelerin siyasi iktidarları Washington ne isterse yapmaya mecburdur. Direnenlerin ya koltukları gider, ya da canları!..

★★★

ABD için Venezuela’nın yeri ve önemi başkadır.
Çünkü Simon Bolivar’ın bahtsız ülkesi hem arka bahçededir, hem de dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahiptir.
Zengin kaya gazı kaynaklarını üretime geçirmeden önce ABD’nin önde gelen müşterilerinden biri olduğu Venezuela, petrol fiyatlarının belirlenmesinde de etkindir.
O nedenle ülke yönetiminin başına ABD’nin “fiyatları indir” dediğinde indirecek, “yükselt” dediğinde de “başüstüne” diyecek biri gelmelidir.
Halkın tercihiymiş, seçimmiş, demokrasiymiş bunlar ABD için hiç mi hiç önemli değildir.
Öyle olmasaydı, kendisinden binlerce mil ötedeki Mısır’da Sisi’nin darbeyle işbaşına gelmesine izin verir miydi?
Öyle olmasaydı, kibirli ABD bakanları, Suudi Arabistan yönetimine muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı hunharca katlettirdikten sonra cesedini doğrattırdığı öne sürülen Veliaht Prens Selman’ın önünde el pençe divan dururlar mıydı?..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 504 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 155 Okunma Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet İbanoğlu hakkında görevi suistimal raporu 20 Mart 2024 | 332 Okunma Uzayıp giden ucuz et kuyruklarına bakarken!.. 15 Mart 2024 | 156 Okunma Esenyurt, Kudüs, Mekke, İslam, Gazze ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı!.. 08 Mart 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar