Türkiye-ABD ilişkileri İsrail'in ipoteği altında!..

Sözcü Gazetesi Yazarı Uğur Dündar'ın bugünkü (16.03.2022)''Türkiye-ABD ilişkileri İsrail'in ipoteği altında!..'' başlıklı yazısı.

Değerli okurlarım,

Tarafsız dış politika uzmanları İsrail Devlet Başkanı Izaac Herzog'un Türkiye'ye yaptığı ziyareti, son yıllarda Türkiye ile İsrail arasındaki derin husumete son verilmesi ve ilişkilerin iyileştirilmesi için yararlı bir adım olarak değerlendirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Herzog, düzenledikleri ortak basın toplantısında iki ülke arasında aşılması gereken sorunlar olmasına rağmen, jeopolitik ve ekonomik çıkarlar nedeniyle, iki tarafın da birbirleriyle yakın siyasi ve ekonomik işbirliği içinde bulunmaları gerektirdiği anlayışında olduklarını ortaya koydular. Tüm öngörüleri doğru çıkan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile bu söyleşimizde, sözünü ettiğim gelişmeyi ele alacağız.


UĞUR DÜNDAR (UD): Sayın Elekdağ Ankara, İsrail'le bozulan ilşkileri tamir etmek amacıyla Devlet Başkanı Herzog'un Türkiye'yi ziyaret etmesi için ciddi diplomatik çabalarda bulundu. Bu girişimin hangi nedenlerden kaynaklandığını anlatır mısınız?

İSRAİL PKK TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELEMİZDE SİLAH, MÜHİMMAT VE YEDEK PARÇA YARDIMI YAPAN TEK ÜLKEYDİ

ŞÜKRÜ ELEKDAĞ (ŞE): Bunun nedeni, Ankara'nın İsrail ile yakın ve verimli ilişki ve işbirliğinin Türkiye için son derece önemli ve yararlı olduğunu nihayet anlamasından ileri geliyor. Örneğin, 1990'lı yıllarda iki ülke karşılıklı yarara, güvene ve saygıya dayanan model bir ilişki gerçekleştirmişti. İki taraf birbirine stratejik ortak olarak bakıyordu. PKK terörü ile mücadelede Türkiye'yi maddeten ve siyaseten destekleyen tek devlet İsrail'di!… PKK'ya karşı kullanılıyor diye NATO müttefiklerimiz Türkiye'ye silah ambargosu uyguluyorlardı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 505 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 155 Okunma Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet İbanoğlu hakkında görevi suistimal raporu 20 Mart 2024 | 332 Okunma Uzayıp giden ucuz et kuyruklarına bakarken!.. 15 Mart 2024 | 158 Okunma Esenyurt, Kudüs, Mekke, İslam, Gazze ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı!.. 08 Mart 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar