Mehmetçik Fırat’ın doğusunda operasyon yapacak mı?..

Sevgili okurlarım, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında coğrafyamızda operasyonlarına devam eden ABD, son dönemde dikkat çekici hamleler yapıyor. Türkiye’nin güvenliğini büyük ölçüde...

Sevgili okurlarım,
Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında coğrafyamızda operasyonlarına devam eden ABD, son dönemde dikkat çekici hamleler yapıyor.
Türkiye’nin güvenliğini büyük ölçüde etkileyen bu hamleleri, dış politikada tüm öngörüleri doğru çıkan bilge diplomat, emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Roma’nın zıt yönlere bakan iki yüzlü tanrısı Janus’a benzetiyor.
Çünkü ABD bir yandan 3 PKK elebaşısının yerini bildirene para ödülü vaat ederek Türkiye’nin PKK’ya yönelik terör endişelerini gidermeyi hedefliyor. Yani Janus’un bir yüzüne, kandırma amaçlı bu politikayı yansıtıyor.

★★★

Janus’un diğer yüzünde ise PKK’nın Suriye’deki uzantıları olan PYD/YPG’ye dünya kamuoyu önünde meşruiyet kazandırma çabalarının yer aldığı görülüyor.
ABD, 3 PKK’lı ile ilgili kararıyla dünya kamuoyuna Suriye’deki PYD/YPG varlığının ve askeri kadrolarının, PKK ile hiçbir organik, operasyonel, yönetim ve denetim bağı olmadığı mesajını veriyor.
Böylece, PYD’nin (ve onun askeri kanadı olan YPG’nin), terörle ilgili olmak şöyle dursun, IŞİD’le mücadelede başarısı nedeniyle her türlü övgüyü hak eden, 60 bin kişilik modern bir orduya ve Suriye’nin kuzeydoğusunda demokratik yapılanmaya sahip bir siyasi aktör olarak, çözüm masasında yer almasını garanti etmeyi amaçlıyor.
ABD tüm hazırlıklarını, Suriye sorununun çözüleceği masada, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne benzer bir siyasi yapının (PYD/YPG) Kuzey Suriye’de de hukuki ve siyasi temellerinin atılmasına yönelik olarak yapıyor.
Son aşamada da bu yapıyı İran tehdidine karşı, bölgedeki enerji kaynaklarının ve İsrail’in güvenliğini sağlayacak “Garnizon Devlet”e dönüştürmeyi hedefliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.257 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 412 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar