Kurtuluş Savaşımızın ilk demecinin verildiği o gemi, jilet olmaktan kurtuldu!..

Yıl 2002… Arena Haber Merkezi’ni arayan bir seyircimiz, Çanakkale Deniz Savaşı’nın kaderini değiştiren Nusrat (Nusret) Mayın Gemisi’nin Mersin Limanı’nda çürümeye terk edildiğini bildiriyordu....

Yıl 2002…
Arena Haber Merkezi’ni arayan bir seyircimiz, Çanakkale Deniz Savaşı’nın kaderini değiştiren Nusrat (Nusret) Mayın Gemisi’nin Mersin Limanı’nda çürümeye terk edildiğini bildiriyordu.
İhbarı doğrulattıktan sonra Mersin’e gidip çekim yaptık.
17 Mart 1915’i, 18 Mart’a bağlayan gecenin sisli sabahında Boğaz’a döktüğü 26 mayınla asrın en güçlü donanmasının bozguna uğramasını sağlayıp “Çanakkale Geçilmez” dedirten efsanevi gemi, yarı batmış ve tanınmayacak durumdaydı.
Haberimiz yurt çapında ses getirdi, telefonlarımız kilitlendi!
Yayınımızın ardından harekete geçen, dönemin başarılı Tarsus Belediye Başkanı (Halen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı) Burhanettin Kocamaz, çürümekte olan tarihi gemiyi 4 parçaya ayırarak Tarsus’a getirdi.
Nusret hızlı bir çalışma ile aslına uygun olarak onarıldı ve şanına yaraşır bir müze-parkta ziyarete açıldı…

★★★

Bugün de Milli Mücadele’nin başladığı bir başka efsanevi geminin acınacak durumunu anlatacağım.
Daha doğrusu bu hazin gerçeği ortaya çıkaran “Balyoz Kumpası” mağdurlarından, yurtsever, Atatürkçü, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in şu yazısını paylaşacağım:
“Birinci Dünya Savaşı sona ermiş, 7 Kasım 1918 günü VII. Ordu Karargahı lağvedilmiştir. Mustafa Kemal’e Başkent İstanbul’a dönmesi emredilmiştir. 10 Kasım akşamı Adana’dan hareket eden Mirliva (Tümgeneral) Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918 Çarşamba öğle saatlerinde Haydarpaşa Gar’ına varır. Yol boyunca trenin durduğu her yerde halkla konuşarak, yok edilme aşamasındaki bir ulusun, çökmüş bir imparatorluk halkının duygu ve düşüncelerini gözlemler. Anadolu izlenimlerini, son 7 yılda cepheden cepheye yaşadıkları tecrübelerle harmanlar ve yolculuk sonunda geldiği işgal İstanbul’unda öfkesini içine atar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.326 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 412 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar