Efsanevi CHP belediye başkanının sarsıcı istifa mektubu

Sözcü yazarı Uğur Dündar bu hafta 'Efsanevi CHP belediye başkanının sarsıcı istifa mektubu' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Osman Özgüven hem Cumhuriyet Halk Partisi’nin hem de Türkiye ve dünyadaki sol kitlelerin büyük saygı duyduğu önemli bir siyaset adamı. Emek, demokrasi, barış mücadelesinin simge isimlerinden Özgüven, 12 Eylül karanlığına karşı ilk örgütlü mücadele zeminini Dikili’de oluşturarak adını duyurdu. 1984-1994 ve 2004-2013 yılları arasında Dikili’deki dört dönem seçildiği belediye başkanlığı görevinde yerel devrim yaparak tarihe geçti. Sosyal belediyeciliğin ülkedeki en etkili uygulayıcısı oldu. Türkiye ekoloji hareketinin öncüleri arasında yer aldı. Başarılarından biri de Türkiye ve Yunanistan halkları arasında Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesinden yola çıkarak Ege’deki dostluk kapısını açan önder olmasıydı.

★★★

Çocukluk ve gençlik yıllarında yaz mevsimlerini Dikili’de geçirmiş olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de ona dair sözlerine bir parantez açalım: Özel, Osman Özgüven Belgeseli için verdiği röportajda, “Benim adımın onunla aynı cümlede geçmesi bile hak ettiğimden fazlası olur. Biz ancak Osman Özgüven’e benzemeye çalışan solcular olabiliriz” diyerek, onun bulunduğu yüksek mertebeyi vurguladı. Özel, geçtiğimiz Ağustos ayında, Bodrum Dibeklihan’da katıldığı bir panelde şöyle konuştu: “Üç yıl önce Nevşin Mengü’yle Dikili’de bir söyleşideydik. Osman başkan yanıma geldi, ‘Yorgunum, seni dinleyemeyeceğim ama görmeden, alnından öpmeden geçmek istemedim’ dedi. Osman Özgüven’in alnımdan öptüğü o an hayatımda aldığım en büyük ödüldür.”

★★★

Bitmedi. Özgür Özel, 14 Aralık’ta Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde belgesel gösteriminin ardından efsane başkanın elinden tutarak sahneye çıktı, övgü dolu konuşma yaptı ve “Eğer 1984-1994 arasında Osman Özgüven Dikili Belediye Başkanı olmasaydı bugün Özgür Özel burada olmazdı” dedi. Bunun iki gün sonrasında, Manisa’da gerçekleştirilen CHP Gençlik Kolları Buluşmasında Özel, “Yeni dönemde sıradan belediye başkan adayları açıklamıyoruz, suyu bedava veren Osman Özgüvenleri açıklıyoruz” ifadelerini dile getirdi.

Haliyle herkes hem Dikili halkının istediği hem de Osman Özgüven’in desteklediği, sosyal - toplumcu demokratik belediyeciliğin yeni misyoneri Gökmen Ulu’yu beklerken, Özel bütün bu sözlerini unuttu. Üstelik Gökmen’i de Dikili’yi de iyi tanımasına rağmen halkın istediğini yapmadı. Parti Meclisi’nde oylamaya bile sokmadı. 

Bu gelişmeler üzerine Osman Özgüven, siyasal ve tarihsel sorumluluklarını hatırlattığı Özgür Özel ve CHP Genel Merkezi’ne hatadan dönülmesi çağrısını son defa yineleyerek, aksi halde büyük emek verdiği partisinden istifa edeceğini söyledi. Özgüven, CHP Yönetiminin Dikili’de seçimi kaybetme pahasına tekrar aday gösterdiği Adil Kırgöz’e niçin karşı olduğunu da anlattı. İşte, efsanevi CHP duayeninin tarihi mektubu:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Borç rekortmeni belediye belli oldu 25 Nisan 2024 | 3.222 Okunma Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 412 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 511 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar