Dürüstlük!..

Doksanlı yılların başı… Güzel bir bahar günü, hafta sonu tatili için ailecek ormanın içinde bir ev kiraladılar. Dede, babaanne, anne, baba, kardeş, amca, yenge, yani tüm aile, orada toplandılar… Gece...

Doksanlı yılların başı…
Güzel bir bahar günü, hafta sonu tatili için ailecek ormanın içinde bir ev kiraladılar. Dede, babaanne, anne, baba, kardeş, amca, yenge, yani tüm aile, orada toplandılar…
Gece yakınlarına kadar gelen yılkı atlarının, kurtların, yaban domuzlarının sesleri ile birbirlerini korkutuyor, hikayeler anlatıyor, hoş sohbet içinde aile saadeti yaşıyorlardı.
Ancak henüz yaz gelmediği için hava soğuktu ve ısınmak gerekiyordu. Erkekler ormandan çalı çırpı toplamaya çıktılar. Kozalaklar, dal parçaları derken dede bir an durdu. “Topladıklarımız bize yeter” diyerek ellerindekinin bir kısmını bırakmalarını istedi.
İtiraz edenlere de “İhtiyacınızdan fazlasında tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır. Bu hakka saygı duymamanın vebali büyüktür. Ormanda yere düşen dal parçası bile milli servettir…” dedi.
Diğerleri şaşırmışlardı!..

★★★

Oysa onu tanıyanlar için garipsenecek bir durum yoktu.
Çünkü dede, Besim Muzaffer Gürcan, Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet muhasebesini kuran üç kişiden biriydi. Mülkiyede maliye hocalığı, Sayıştay’da hakimlik ve vekâleten Sayıştay Başkanlığı yapmıştı. Devletin muhasebesini denetlerken gösterdiği titizlik dilden dile anlatılırdı. Hayatı boyunca boğazından tek bir haram lokma geçmediği gibi, ailesine de haram yedirmemişti. Dürüstlüğün ödülünü, bir bürokratın yükselebileceği en büyük makama gelerek almıştı.

★★★

Üniversite öğrenciliği sırasında ve meslek yaşamının başlarında ek işler yaparak kardeşlerini de okutmuştu. Orman Mühendisi kardeşi Türkiye’nin en genç yaştaki Orman Genel Müdürü olmuş, Devlet Planlama Teşkilatı’nda birbirinden değerli uzmanlarla birlikte çalışmış ve Sanayi Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan emekli olmuştu. Hakim olan küçük kardeşi de İzmir’de Adli Yargı Komisyonu Başkanlığı’nda bulunmuştu.
Maliye Müfettişliği yaptığı dönemde denetlediği kişilerden gelen servet büyüklüğünde rakamlara tenezzül etmediği gibi, kardeşlerine destek için geceleri evinde karısı ile gömlek dikerek üç beş kuruş ek gelir sağlamıştı. Kendi çocukları da okuyup doktor ve mühendis olmuşlardı.

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 510 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar